Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Vpliv uporabe Tipstim rokav... (cover)
    Vpliv uporabe Tipstim rokavice na senzorno percepcijo pri pacientih po možganski kapi – študija večih posameznih primerov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve bolonjske stopnje Fizioterapija
    Krstanoski, Božin
    Pri več kot polovici pacientov po možganski kapi pride do zmanjšane senzorne zaznave roke, funkcija zgornjega uda pa je tesno povezana s senzorno zaznavo. Glede rehabilitacije senzorne zaznave ... zgornjega uda pri pacientih po možganski kapi obstaja v literaturi zelo malo visoko kakovostnih raziskav in študij, ki dokazujejo kratkoročno ali dolgoročno učinkovitost elektrostimulacije zgornjega uda z rokavico Tipstim na moč prijema ali površinsko senzibiliteto. Namen diplomskega dela je s pomočjo pluralne študije primera proučiti kratkoročno učinkovitost enomesečnega intenzivnega nevrofizioterapevtskega programa v kombinaciji z uporabo elektrostimulacijske rokavice Tipstim na senzorno zaznavo, površinsko senzibiliteto in masovno ter pincetno moč prijema pri pacientih po možganski kapi. S pomočjo pregleda literature je bil sestavljen intenziven nevrofizioterapevtski program. Rezultati testov površinske senzibilitete in dinamometrskih testov masovnega in pincetnega prijema kažejo, da je po opravljenem enomesečnem intenzivnem nevrofizioterapevtskem programu v kombinaciji z uporabo elektrostimulacijske rokavice Tipstim pri vseh treh pacientih prišlo do izboljšanja pri zaznavi ostrih in topih ter toplih in hladnih dražljajev, pri ločevanju dveh točk in pri moči pincetnega prijema. Intenzivnost bolečine se je pri dveh pacientih zmanjšala. Na podlagi analize kvantitativnih in kvalitativnih podatkov ugotavljamo, da smo z integracijo kvalitativne in kvantitativne metodologije pridobili poglobljen vpogled v kvantitativne rezultate, pacientova doživljanja in s tem tudi bolje interpretirali kratkoročno učinkovitost enomesečnega intenzivnega nevrofizioterapevtskega programa v kombinaciji z uporabo elektrostimulacijske rokavice Tipstim na senzorno zaznavo.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Maribor : [B. Krstanoski], 2021
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 104887299

Digital content: dCOBISS


pdf


No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...