Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Kratkoročni učinki fizioter... (cover)
    Kratkoročni učinki fizioterapevtske rehabilitacije na funkcijske sposobnosti in dihalno funkcijo starostnikov po preboleli bolezni Covid-19 : magistrsko delo študijskega programa druge bolonjske stopnje Zdravstvene vede
    Kerbler, Kristina
    Pandemija bolezni Covid-19 je pripeljala do potrebe po učinkoviti rehabilitaciji, še posebej pri ranljivi starejši populaciji. Namen magistrskega dela je raziskati kratkoročne učinke in vpliv ... 6-tedenske fizioterapevtske obravnave na funkcijske sposobnosti in dihalno funkcijo starostnikov po preboleli bolezni Covid-19, saj je to področje trenutno slabo raziskano. V raziskavi je sodelovalo 18 starostnikov po prebolelem Covid-19 (13 preiskovank in 5 preiskovancev), starih v povprečju 88 let. Vključeni so bili naslednji merski instrumenti: spirometrija, test funkcijskega dosega, 30 sekundni test vstajanja s stola, ročna dinamometrija, tenziomiografija in vprašalnik SIMPAQ. Raziskava je trajala 6 tednov in je vključevala fizioterapevtsko obravnavo, kjer so bile meritve izvedene pred in po obravnavi. Ob koncu je bil izveden pol strukturiran intervju. Statistične analize so bile opravljene s programom IBM SPSS 25. Pred in po 6-tedenski fizioterapevtski obravnavi ni prišlo do statistično pomembnih razlik pri opravljenih meritvah, ne glede na to, da so v povprečju preiskovanci pri vseh testih razen pri tenziomiografiji dosegali izboljšanje po 6-tedenski obravnavi. Na podlagi subjektivnih ocen (rezultati intervjuja) smo ugotovili, da se je funkcijsko in dihalno stanje z rehabilitacijo izboljšalo. Na podlagi analize rezultatov ugotavljamo, da 6-tedenska fizioterapevtska obravnava ni prikazala statistično pomembnih sprememb. Rezultati so se primerjalno v pred in po 6- tedenski fizioterapevtski obravnavi nesignifikantno izboljšali, razen pri tenziomiografiji. Pridobljeni kvalitativni podatki so prikazali izboljšanje na področjih telesne funkcije in področju opravljanja dejavnosti pri starostnikih po prebolelem Covid-19. Dolgotrajni Covid- 19 je nastajajoče spreminjajoče stanje, ki še ni dobro raziskano. Menimo, da je bil čas programa glede na stanje prekratek.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Maribor : [K. Kerbler], 2021
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 113358851

Digital content: dCOBISS


pdf


No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...