Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Trgovina z ljudmi kot posledica oboroženega spopada v Ukrajini: odnos sosednjih držav Poljske in Moldavije : magistrsko delo
    Šećić, Žaklina
    Trgovina z ljudmi velja za globalni problem, ki se mu posveča čedalje več pozornosti. Obstaja vedno več državnih in nedržavnih akterjev, ki skušajo najti pravilen pristop preprečevanja in reševanja ... problematike trgovine z ljudmi. Države in nevladne organizacije so sprejele številne mehanizme, kot so različni dokumenti, zakoni in konvencije, za omejevanje trgovine z ljudmi. V svoji magistrski nalogi sem analizirala še dejavnike, ki vplivajo na trgovino z ljudmi, med katerimi spada tudi oborožen konflikt. Ruska invazija na Ukrajino, ki se je začela februarja 2022, je povzročila odziv mednarodne skupnosti. Sprožila je begunski val, kjer je Poljska sprejela največje število beguncev v EU, Moldavija je pa sprejela največje število beguncev glede na število prebivalstva. Izvedla sem primerjavo odziva in sprejetih mehanizmov v obeh državah in njuno vlogo pri preprečevanju trgovine z ljudmi, zlasti žensk za namene spolnega izkoriščanja. Zelo pomembno vlogo igrajo še danes nevladne organizacije in prostovoljci, ki so neposredno vpleteni pri preprečevanju in zaščiti potencialnih žrtev trgovine z ljudmi. Raziskava je dokazala, da članstvo v EU bistveno bolj pripomore v boju proti trgovini z ljudmi, med katerimi spada aktivacija direktive TPD.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [Ž. Šećić], 2023
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 146500355

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...