Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Človekove pravice kot pravice domorodnega prebivalstva : primerjava jezikovnih in religioznih pravic Majev na Jukatanu, Mehika
    Terčelj, Marija Mojca
    V osemdesetih in devetdesetih letih 20. stoletja se pojavijo nova etnična gibanja po vsem latinskoameriškem podkontinentu, še zlasti v državah Mezoamerike in andskega prostora, ki imajo največ ... staroselskega prebivalstva in dolgo tradicijo njemu namenjene socialne politike. Čeprav so gibanja med seboj različna, je skupni imenovalec vseh, da se opirajo na izročilo kolonialnih uporov in preporodnih vstaj 19. stoletja, obenem pa jih vodijo organizacije in društva, ki so med staroselskim prebivalstvom nova. Te organizacije niso več pod okriljem nacionalne socialne politike za staroselce ali pa pod pokroviteljstvom simpatizerjev staroselskega prebivalstva. Njihovi voditelji so staroselci sami, ki so osvojili politični in socialni diskurz terprevzeli institucionalne strukture zahodnega tipa, da bi tako lahko vidneje izrazili zahteve po vrnitvi pravic. V zadnjih desetletjih smo priče prebujanju njihove kulturne, etnične in politične identitete. Teoretsko proučevanje problematike staroselskega prebivalstva na eni strani ter historične analize posameznih socialnih politik na drugi, so bile v slovenskem nacionalnem prostoru zapostavljene. Tudi njihova povezava z mednarodno zakonodajo in varstvom človekovih pravic je malo znana. Zato pričujoči prispevek razgrne perečo problematiko staroselskih ljudstev in plemenskih skupnosti v luči mednarodne zakonodaje o človekovih pravicah in pravicah staroselcev (in njene aplikacije na posameznih nacionalnih primerih). To problematiko specificira s historično analizo socialnih politik do staroselskega prebivalstva v Latinski Ameriki in na konkretnih primerih predstavi sodobno majevsko gibanje za uradno priznanje jezika, religije, lokalnega tradicionalnega prava in družbenih institucij. Prispevek je rezultat post-doktorskega raziskovalnega projekta na temo socialnih politik za staroselsko prebivalstvo ter novih oblik medkulturnega dialoga v Mehiki in terenskega dela med majevskimi društvi in nevladnimi organizacijami na Jukatanu.
    Source: Poligrafi : revija za religiologijo, mitologijo in filozofijo. - ISSN 1318-8828 (Letn. 14, št. 53/56, 2009, str. 127-157)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2009
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 512582016