Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
ALL libraries (COBIB.SI union bibliographic/catalogue database)
  • Razvoj in validacija analiznega postopka za določanje vsebnosti atorvastatina in njegovih razpadnih produktov = Development and validation of ananalytical procedure for determination of atorvastatin and its degradation products : magistrski študij industrijske farmacije
    Jančan, Tatjana
    Razvoj analiznih metod za določanje zdravilne učinkovine je eden od odločilnih korakov v farmacevtskem razvoju, še posebno takrat, kadar se za izbrani produkt pojavijo novi proizvajalci in s tem nove ... nečistote na trgu. Namen magistrske naloge je bil razviti primerno analizno metodo za kvantitativno določanje vsebnosti zdravilne učinkovine, ter vsebnosti njenih nečistot v atorvastatin kalciju. Za analizno metodo smo izbrali tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC). Pri tem smo upoštevali načela, da je nova analizna metoda čimbolj podobna že znanim metodam, da je selektivna za čim več nečistot atorvastatina in da omogoča spremljanje kakovosti vseh obstoječih proizvajalcev te učinkovine. Metodo smo razvili na osnovi že obstoječe monografije za atorvastatin kalcij trihidrat v Evropski farmakopeji (PhEur) in jo optimizirali za potrebe spremljanja vseh znanih nečistot na trgu v Evropi. Po obstoječi farmakopejski metodi ni mogoče ločevati vseh znanih nečistot atorvastatina in čas analize je predolg. Raziskali smo vpliv različnih kromatografskih pogojev na izvedbo analize: izbira topila, sestava mobilne faze, izbira separacijske kolone, temperature kolone in spreminjanja gradienta. Razvito metodo smo v nadaljevanju tudi validirali v skladu z ICH smernicami v farmacevtski industriji. Za preizkušanje v laboratorijski fazi bi bila celotna validacija predolga, zato smo se odločili za preizkušanje ključnih validacijskih parametrov (specifičnost, linearnost, meja zaznave in določanja, natančnost, točnost, delovno območje in stabilnost standardne raztopine in vzorca). Vsi preizkušeni validacijski parametri so ustrezali kriterijem, s čimer smo dokazali, da je metoda točna, natančna, specifična in linearna. Prav tako smo izračunali mejo zaznavnosti in določljivosti posamezne nečistote in potrdili stabilnost standardne raztopine (76 ur) in raztopine vzorca (52 ur) za določanje vsebnosti, če sta shranjeni v temnih HPLC vialah v avtomatskem vzorčevalniku v temi pri 4 °C. Medtem, ko je vzorce za določanje razpadnih produktov potrebno pripravljati sproti. Analizna metoda, ki smo jo v okviru te magistrske naloge razvili oziroma vsi pridobljeni rezultati bodo uporabljeni za pripravo in objavo revidirane monografije za aktivno učinkovino atorvastatin kalcij v Evropski farmakopeji.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [T. Jančan], 2021
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 54871555

No library within the COBISS.SI system holds a copy of this material (e-resource or electronic version in addition to printed version).
loading ...
loading ...
loading ...