Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Povezanost uporabe spleta v srednjem mladostništvu z osamljenostjo, socialno oporo in socialno anksioznostjo : diplomsko delo
    Young, Urša
    Osnovni problem diplomske naloge je vprašanje, kako se v srednjem mladostništvu (problematična) uporaba spleta povezuje z osamljenostjo, socialno anksioznostjo in zaznano socialno oporo vrstnikov ter ... posameznimi nameni uporabe spleta. Vključeni so bili naslednji pripomočki: Lestvica splošne problematične uporabe spleta GPIUS (Caplan, 2002) skupaj z dodatnima postavkama, ki sta se nanašali na preferiranje socialnih interakcij preko spleta (Caplan 2007); prirejeni podlestvici Lestvice socialne opore učencev SSSS (Nolten, 1994); Lestvica osamljenosti UCLA (Russell, Peplau in Cutrona, 1980); Lestvica socialne anksioznosti za adolescente LSAA avtorice M. Puklek Levpušček (2008) ter vprašanja o pogostosti rabe spleta za posamezne namene. V raziskovalnem delu je sodelovalo 190 dijakov z dveh ljubljanskih srednjih šol.Rezultati naše študije so pokazali, da se v srednjem mladostništvu pojavljajo povezave med problematično uporabo spleta in osamljenostjo ter socialno anksioznostjo, pri čemer igra pomembno vlogo preferiranje spletnih socialnih interakcij oz. druženja v spletnem okolju. S problematično uporabo interneta so se povezovali tudi nekaterimi nameni uporabe spleta, socialna anksioznost in osamljenost pa sta bila pomembna napovednika tako preference za socialne interakcije prek spleta kot problematične uporabe spleta. V našem primeru je bil pomemben napovednik tudi čas, ki ga posameznik preživi na spletu. Preferiranje socialnih interakcij prek spleta se je nadalje izkazalo za pomemben prediktor negativnih izidov uporabe spleta (težav v šoli ipd.). V primeru povezave med socialno anksioznostjo in negativnimi izidi uporabe spleta se je preferenca za socialne interakcije prek spleta izkazala za mediatorsko spremenljivko, preko katere prihaja do negativnih izidov uporabe spleta. Rezultati diplomskega dela tako prispevajo k razjasnjevanju vloge merjenih spremenljivk pri pojavu problematične uporabe spleta v srednjem mladostništvu ter so lahko uporabni pri preventivnem delovanju in delu s tistimi mladostniki, ki so še posebej ogroženi za razvoj problematične uporabe spleta.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [U. Poljanšek], 2013
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 53658978

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Psihologija
 Dipl POLJANŠEK U. Povezanost uporabe
OHK - Psihologija
 Dipl POLJANŠEK U. Povezanost uporabe
available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...