Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Zasebni vrtci [Elektronski vir] : primerjalna analiza pogojev za opravljanje vzgoje in izobraževanja in pogojev za financiranje iz javnih sredstev v nordijskih državah in v Sloveniji : diplomsko delo
    Zemljarič, Sergeja, 1981-
    V diplomskem delu obravnavamo zasebne institucije predšolske vzgoje oz. zasebne vrtce. Natančneje: obravnavamo pogoje za opravljanje vzgoje in izobraževanja predšolskih otrok in pogoje, ki jih morajo ... izpolnjevati zasebne institucije predšolske vzgoje oz. zasebni vrtci, če želijo biti financirani iz javnih sredstev. V javnih vrtcih v nekaterih lokalnih skupnostih v Republiki Sloveniji primanjkuje prostih mest, kljub temu pa v državi ne beležimo večjega števila zasebnih vrtcev, ki bi lahko zapolnili praznino in obogatili ponudbo programov za vzgojo, izobraževanje ter varstvo predšolskih otrok. Diplomsko delo izhaja iz predpostavke, da je temu tako, ker izpolnjevanje obravnavanih pogojev omejuje možnosti, da bi zasebniki v našem prostoru staršem ponudili različne tipe institucij in programov za predšolske otroke v večjem obsegu. To predpostavko smo preverjali tako, da smo v teoretičnem delu naloge primerjalno analizirali sisteme predšolske vzgoje na Danskem, Finskem, Norveškem, Švedskem in v Sloveniji. V primerjalno obravnavanih državah so nas zanimala predvsem zakonska določila, ki določajo pogoje za opravljanje vzgoje in izobraževanja predšolskih otrok in pogoje za financiranje dejavnosti predšolske vzgoje iz javnih sredstev, ki jim morajo zadostiti zasebne institucije predšolske vzgoje oz. zasebni vrtci. Teoretični del diplomskega dela smo zaključili z analizo priporočil OECD za sistemsko urejanje predšolske vzgoje. Pod drobnogled smo vzeli priporočila te organizacije o vzpostavljanju pogojev, ki zagotavljajo kakovostno opravljanje vzgoje in izobraževanja predšolskih otrok, ki jih morajo zagotavljati zasebne institucije predšolske vzgoje oz. zasebni vrtci in priporočila glede financiranja zasebnih institucij predšolske vzgoje oz. zasebnih vrtcev. Ugotovili smo, da se naša sistemska ureditev zasebnih vrtcev, prav tako pa tudi zasebnih institucij predšolske vzgoje oz. zasebnih vrtcev v primerjalno obravnavanih državah, ujema s priporočili te organizacije. V empiričnem delu naloge smo z intervjuji, ki smo jih opravili z ravnatelji zasebnih vrtcev v Sloveniji, skušali ugotoviti, kakšni so njihovi pogledi na pogoje za opravljanje vzgoje in izobraževanja predšolskih otrok in pogoje, ki jih določa 34. člen ZOV (2005), glede financiranja zasebnih vrtcev iz javnih sredstev. Odgovori ravnateljev Sergeja Zemljarič Diplomsko delo 4 potrjujejo našo predpostavko, da po njihovem mnenju pogoji za opravljanje dejavnosti vzgoje in izobraževanja predšolskih otrok in pogoji za financiranje te dejavnosti iz javnih sredstev omejuje možnosti, da bi zasebniki v našem prostoru staršem ponudili različne tipe institucij in programov predšolske vzgoje v večjem obsegu. Obenem pa se zavedamo, da zahtevani pogoji za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in pogoji za financiranje zasebnih vrtcev iz javnih sredstev zagotavljajo kakovostno predšolsko vzgojo (tudi) otrokom, ki so vključeni v zasebne vrtce.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [S. Zemljarič], 2008
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 66887522

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP ZEMLJARIČ S. Zasebni
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP ZEMLJARIČ S. Zasebni
loan not possible
loading ...
loading ...
loading ...