Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • English is difficult : modest proposals that can drastically improve the quality of legal English composition
    Heller, Thomas Allan ; Zoyirova, Dilsuz
    Priprava pravnih angleških besedil je izziv za vse pisce, še zlasti za tiste, ki jim angleščina ni materni jezik. Zgodovinsko gledano je pravno angleščino tvoril težko razumljiv jezik, poln žargona ... in tistega, kar je bilo zaničljivo poimenovano pravniški žargon. Gibanje za preprosto angleščino se je trudilo to popraviti, vendar je bila sprememba odnosa in dolgoletnih navad pravne stroke glede učinkovitega pisnega sporazumevanja z našimi ciljnimi skupinami zahtevna. Nujno je, da so angleška pravna besedila napisana jasno, jedrnato, popolno in pravilno. Te cilje je mogoče doseči z upoštevanjem nekaj razmeroma preprostih strategij. Kot arhitekti, skladatelji in umetniki morajo avtorji pravnih besedil najprej pripraviti premišljen in organiziran načrt. Predvsem morajo upoštevati specifične potrebe svojih ciljnih skupin. Avtorji naj uporabljajo preprost in neposreden slog, ki omogoča, da je branje njihovega dela užitek in ne trud. To je mogoče doseči z uporabo vsakdanjega jezika in dajanjem prednosti znanim besedam pred zapletenimi in nejasnimi; z dajanjem prednosti kratkim besedam in stavkom pred dolgimi; z dajanjem prednosti aktivnemu glagolskemu načinu pred pasivnim; z izogibanjem tujim frazam, kolikor je to mogoče; z dajanjem prednosti enojnim besedam pred besedičenjem; z dajanjem prednosti pozitivnim besedam pred negativnimi; z odpravljanjem prislovnih zaimkov in drugih ostankov pravniškega žargona; ter z obvladovanjem pravilne uporabe angleških členov. Preprost govor naj prevlada nad težkim jezikom. Tako temeljito načrtovanje kot tudi vztrajno urejanje sta bistvena za drastično izboljšanje kakovosti angleškega pravnega pisanja.
    Source: Pravnik : revija za pravno teorijo in prakso. - ISSN 0032-6976 (Letn. 77, št. 7/8, 2022, str. 319-341, 343-345, 363-364)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2022
    Language - english, slovenian
    COBISS.SI-ID - 157650179

source: Pravnik : revija za pravno teorijo in prakso. - ISSN 0032-6976 (Letn. 77, št. 7/8, 2022, str. 319-341, 343-345, 363-364)

loading ...
loading ...
loading ...