Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Faculty of Law, Lj. (PRFLJ)
AUTUMN OPENING HOURS (from 26 August to 27 September 2024)
The Library will be open Monday through Thursday from 8:00 a.m. to 6:00 p.m. and on Fridays from 8:00 a.m. to 2:00 p.m. The Library will be closed on Tuesday, 24 September.
  • Izzivi obdavčitve zavarovanj odgovornosti organov vodenja in nadzora ter drugih dohodkov članov poslovodstva in nadzornih svetov [Elektronski vir] = Challenges of taxing liability insurance of management and supervisory bodies and other income of management and supervisory board members
    Bajuk, Valentin ; Remškar Rejc, Sara
    V prispevku obravnavamo problematiko obdavčitve posameznih vrst dohodkov organov vodenja in nadzora. Najprej pojasnimo ključne korporacijske pravne in pogodbene vidike razmerij gospodarskih družb z ... organi vodenja in nadzora, ki so pomembni za razumevanje davčnih posledic prejemkov članov teh organov. V nadaljevanju je podrobneje obravnavana obdavčitev nekaterih prejemkov članov organov vodenja in nadzora. V zvezi s prejemki poslovodstva obravnavamo zlasti obdavčitev plačila za delo in povračila stroškov, menedžerskih pregledov, odpravnin ter delniških in opcijskih programov nagrajevanja. V zvezi s prejemki članov nadzornih svetov pa predstavimo predvsem obdavčitev plačila za opravljanje mandata oz. funkcije ter sejnin, povračila stroškov, plačila članarin in izobraževanj. V prispevku je obravnavano pojasnilo FURS-a, ki določa način obdavčitve plačanih premij za zavarovanje odgovornosti organov vodenja in nadzora (t. i. D&O zavarovanj). Avtorja meniva, da plačanih premij teh zavarovanj zaradi posebnosti tega zavarovanja ni mogoče enoznačno pripisati posamezni zavarovani fizični osebi, zato ne gre za individualizirani obdavčljivi prejemek fizične osebe. Poleg tega za premije D&O zavarovanj tudi v ZDoh-2 ni pravil za določitev davčne osnove (višine bonitete), kar je problematično z vidika ustavnega načela zakonitosti obdavčitve na davčnem področju (147. člen Ustave RS).
    Type of material - e-article
    Publish date - 2024
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 190442499

    Link(s):

    https://si-revizija.si/publikacija/sirius-2024

    Dostopno naročnikom z geslom