Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Faculty of Law, Lj. (PRFLJ)
AUTUMN OPENING HOURS (from 26 August to 27 September 2024)
The Library will be open Monday through Thursday from 8:00 a.m. to 6:00 p.m. and on Fridays from 8:00 a.m. to 2:00 p.m. The Library will be closed on Tuesday, 24 September.
  • Ekskluzija dokazov in doktrina sadežev zastrupljenega drevesa v sodni praksi ameriškega Vrhovnega sodišča in po 18. členu Zakona o kazenskem postopku Republike Slovenije
    Šugman, Katja
    Ekskluzija dokazov v kazenskem postopku, pojmovana dosledno, je ključno procesno sredstvo, ki omogoča enakost orožij obeh strank v kazenskem postopku in konstinuira avtonomen položaj procesnega ... prava. Če pa jo pojmujemo utilitaristično, njen pomen zvedemo zgolj na tehnično sredstvo, ki je opravičeno samo, če ima preventivni učinek na organe pregona. Najširši domet ekskluzijskega pravila predstavlja v ameriški sodni praksi oblikovana doktrina sadežev zastrupljenega drevesa, po kateri se morajo izločati ne samo nezakoniti pridobljeni dokazi, temveč tudi dokazi, ki so bili (čeprav zakonito) pridobljeni na podlagi teh dokazov. Jedro doktrine je dodelano v primeru Wong Sun v. U.S.; hkrati pa je v tem primeru že odprta pot za njene omejitve. V naši sodni praksi, kljub zakonski osnovi v II. odstavku 18. člena Zakona o kazenskem postopku, doktrina žal (še) ni zaživela.
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 1999
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 3060305