Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
TEOF, Theological Library Maribor (STK)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v septembru 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+).

Zato bo knjižnica med 12. in 17. septembrom 2024 fizično zaprta. Z 12. septembrom 2024 bosta prenehali delovati bazi TEOFLJ in STK ter se tako združili v skupno bazo TEOF.

Za uporabnike baze STK se bodo podatki prenesli v bazo TEOF, zato bo potrebno na začetku malce več pozornosti in dodatnih nastavitev v uporabniških profilih. Obvestila o dostopu se bodo pojavila v obliki e-sporočil, dodatna pomoč bo na voljo preko telefonov ali e-naslovu: knjižnica@teof.uni-lj.si oz. knjižnica-MB@teof.uni-lj.si.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Globalizacijske zahteve v liturgičnih obredih
    Fabijan, Silvester
    Globalizacijska razsežnost liturgične obrednosti je večplastna. Na eni strani prepoznavamo duhovno-liturgične zahteve globalizacije, pri oblikovanju obredov, ki so nakazane že v novozaveznih ... besedilih, predvsem v zahtevi čaščenja v "v duhu in resnici" ter v samem bistvu liturgične duhovnosti, ki je Cerkvi lastna in "vir in višek" vsega krščanskega življenja. Na drugi strani pa so na poenotenje in s tem na globalizacijsko razsežnost obrednosti vplivali tudi zunanji dejavniki, tako novo nastala patriarhalna središča, zahteve papežev in cesarjev po poenotenju, kar se je odražalo v romanizaciji obredov in uvedbi uradnega liturgičnega (latinskega) jezika, ter beraški redovi s svojo enotno liturgijo, ki so jo širili zaradi nevezanosti na določen kraj. Krona globalizacijskih zahtev so gotovo potridentinske liturgične knjige in ustanovitev enotne centralne liturgične oblasti, to je kongregacije svetih obredov, ki je usmerjala in nadzorovala liturgično življenje Cerkve. Zahteve Pistojske sinode in liturgičnega gibanja, posebej pa zahteve po uvajanju narodnih jezikov v obrednost, sicer uvrščamo med deglobalizacijske zahteve, tudi liturgična prenova drugega vatikanskega koncila je v določenih segmentih antiglobalizacijska, zavedati pa se moramo, da vsaka prenova na svoj način tudi globalizira, ko vpliva na način obhajanja bogoslužja.
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2003
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 8241667