Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
University of Maribor Library (UKM)
Opening hours: Monday to Friday from 8.00 to 14.00, Wednesdays to 17.00 and Saturdays from 9.00 to 13.00. ČUK reading room opening hours: Monday to Saturday from 12.00 to 24.00, closed on Saturday. Information: 02 25 07 431, ukm@um.si
  • Urbana regeneracija območja nekdanjih vojašnic v Postojni = Riqualificazione urbana dell'area dell'ex caserma di Postojna (Postumia)
    Šenk, Peter ; Lobnik, Uroš
    Arhitekturne in urbanistične delavnice so se uveljavile kot pozitivna praksa, ki povezuje študijske procese in iskanje možnih rešitev realnih prostorskih problematik. V okviru projekta MACC Modern ... Art Conservation Center (Konzervatorski center sodobnih umetnosti) se je Občina Postojna odločila za izvedbo delavnice za območje nekdanjih vojašnic v severnem delu mesta. Na delavnici so sodelovali študenti in mentorji z Oddelka za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru in Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Predlogi ureditev obsegajo tako (pre)ureditev obstoječih stavb in zunanjega prostora za potrebe društvenega centra in centra za mlade kot tudi navezavo novih programov na mestno središče z vizijo ustvarjanja pomembnega prostora družbenega dogajanja v Postojni. Trije različni arhitekturni koncepti so vzpostavili tri raznolike koncepte oblikovanja odprtih površin. Nabor idejnih zasnov je prikazal možnosti umestitve predvidenih programov v obstoječe strukture ter pokazal na pomen celostne prenove, ki jo je potrebno osmisliti v širšem prostorskem kontekstu – saj le tako lahko postane prenova stavbne dediščine nov generator družbenega razvoja. S pomočjo urbanistično-arhitekturne delavnice in zasnov je Postojna pridobila nabor idej, konceptov rešitev ter variantnih izhodišč prenove italijanske arhitekture 20. stoletja, ki je imela pomembno vlogo v razvoju mesta in je pustila pomemben pečat pri urbanistični in arhitekturni zasnovi mesta. Študenti pa so v stiku z realnimi programi, arhitekturnimi in prostorskimi zahtevami ter soočenjem z javnostjo pridobili dragocene izkušnje za nadaljevanje študijske in profesionalne poti.
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2019
    Language - slovenian, italian
    COBISS.SI-ID - 183969027