Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Algoritemsko načrtovanje zdravljenja doma pridobljene pljučnice v primerjavi s kontrolno skupino = A controlled trial of a critical pathway for treatment of community-acquiredpneumonia
    Marrie, Thomas J ...
    Izhodišče: Obstajajo velike razlike med posameznimi bolnišnicami glede porabe sredstev za zdravljenje doma pridobljene pljučnice (DPP). Kot vzrok takim razlikam pogosto navajajo pomanjkanje splošno ... sprejetega diagnosticiranja in zdravljenja (algoritma) DPP Cilj: Ugotoviti ali je mogoče z uporabo algoritma izboljšati učinkovitost zdravljenja DPP, ne da bi s tem ogrozili bolnikovo zdravje. Načrt: Multicentrični klinični poskus s kontrolno skupino in naključno izbranimi skupinami ter sledenjem do 6 tednov. Vzorec: 19 učnih in splošnih bolnišnic v Kanadi. Bolniki: 1.743 bolnikov z DPP ki so bili sprejetina urgentni oddelek enega od sodelujočih zavodov med 1. januarjem in 31. julijem leta 1998. Poseg: Bolnišnicam je bilo naročeno, da nadaljujejo s konvencionalnim zdravljenjem (n=10) ali da uporabijo algoritem (n=9), temelječna načelu klinične napovedi, ki omogoča presojo, ali je potrebno bolnika sprejeti v bolnišnico, zdraviti z levofloksacinom, in praktičnih napotkov za obravnavo. Vodilna merila izida: Učinkovitost algoritma je bila ocenjena kot kakovost življenja, odvisna od zdravljenja, in izražena z obrazcem 36 kazalcev telesne zmogljivosti (Short-Form 36 Physical Component Summary - SF-36 PCS) pri 6 tednih; in kot stroški zdravljenja, ki so bili ocenjeni s številom bolnišnično - oskrbnih dni (BOD) na bolnika. Rezultati: Med obema načinoma ni bilo razlik glede kakovosti življenja in pojava zapletov, ponovnih sprejemov ali smrti. Enostranski 95-odstotni interval zaupanja medskupinske razlike v spremembi točk na SF-36 PCS je bila 2,4 točke,kar je bilo znotraj prej določenega intervala 3 točk za še sprejemljivo enako vrednost. Uporaba algoritma je BOD zmanjšala za 1,7 dni (4,4 dni proti 6,1 dan; p=0,04), število sprejemov bolnikov z majhnim tveganjem pa za 18% (31% proti 49%; p=0,01). (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
    Vir: JAMA : the journal of the American Medical Association. - ISSN 1318-1092 (Letn. 8, št. 5, oktober 2000, str. 21-28)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 12477145