Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
PDF
  • Optimization of intervening variables in microEDM of SS 316L using a genetic algorithm and response-surface methodology
    Suresh, Periyakgounder ...
    Cilj predstavljene raziskave je določitev optimalnih vrednosti glavnih vmesnih spremenljivk pri mikroelektroerozijski obdelavi nerjavnega jekla 316L. EDM je nekonvencionalen postopek obdelave, pri ... katerem kovino odstranjuje močna električna iskra med elektrodo in materialom obdelovanca. Postopek se uspešno uporablja pri trdih prevodnih materialih. Nerjavno jeklo 316L, ki je obravnavano v tej raziskavi, se uporablja v farmaciji, ladjedelništvu in medicini. Zaradi svojih lastnosti, kot so visoka obstojnost proti oksidaciji in koroziji ter trdota, se je uveljavilo pri medicinskih vsadkih, kot so čepi in vijaki, ter pri ortopedskih vsadkih, kot so totalne kolčne in kolenske proteze. Na obdelovalnost pri postopku mikroEDM sicer vplivajo mnogi parametri procesa, v tej raziskavi pa so bili obravnavani trije pomembnejši parametri: jakost toka, vklopni čas impulza (Ton) in izklopni čas impulza (Toff).
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Vol. 60, no. 10, Oct. 2014, str. 656-664, SI 121)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2014
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 13734683