Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Učinkovitost 14-dnevnega fi... (naslovnica)
    Učinkovitost 14-dnevnega fizioterapevtskega programa na kontraktilne lastnosti izbranih skeletnih mišic pri pacientih po rekonstrukciji sprednje križne vezi v zdravilišču Šmarješke Toplice : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve bolonjske stopnje Fizioterapija
    Slobodnik, Rudi
    Teoretična izhodišča: Kolenski sklep je zaradi anatomske zgradbe in velike izpostavljenosti zunanjim silam eden najbolj poškodovanih sklepov. Poškodba ACL je ena najpogostejših poškodb kolena, prav ... tako gre za eno od hujših poškodb zaradi dolgotrajne rehabilitacije. Metodologija: Po rekonstrukciji ACL smo pri 5 pacientih pred in po 14-dnevnem zdraviliškem zdravljenju raziskali vpliv le-tega na kontraktilne lastnosti izbranih skeletnih mišic, nato pa smo rezultate primerjali s funkcionalnimi testi. Kontraktilne lastnosti smo izmerili s TMG, čas hoje na razdalji 10 m s štoparico, obsege z merilnim trakom, gibljivost z ročnim goniometrom, mobilnost posameznika s TUG-testom, moč nog pa s testom vstajanja s stola. Rezultati: V povprečju se je izboljšal rezultat TUG-testa za 21 %; čas hoje na 10 m za 5 %; število vstajanj s stola in sedanj nanj za 23 %; aktivna gibljivost (ekstenzija) za 33 %; pasivna gibljivost (fleksija) za 27 %; obseg poškodovane noge 10 cm nad pogačico za 2 %; zdrave za 1,5 %; obseg poškodovane in zdrave noge 15 cm nad pogačico za 1,5 %. Razmerje amplitud odziva TMG (Dm) se statistično ni spremenilo. Sprememb časa krčenja odziva TMG (Tc) nismo ugotovili. Ko smo primerjali TMG-parametre s funkcionalnimi testi, je bilo izredno malo značilnih korelacij, zato ne moremo trditi, da med parametroma odziva TMG in funkcionalnimi testi obstaja kakšna pomembna povezava. Zaključki: Na majhnem vzorcu smo ugotovili, da je zdraviliško zdravljenje v danem obdobju rehabilitacije učinkovito, saj so vsi pacienti pri funkcionalnih testih izboljšali rezultate. Zaradi velike dinamike spreminjanja mišičnega tonusa obeh nog v času po rekonstrukciji in zaradi velike variabilnosti med preiskovanci sprememb v odzivih TMG nismo mogli potrditi.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Maribor : [R. Slobodnik], 2021
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 89747971

Digitalne vsebine: dCOBISS


pdf


Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...