Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
VSE knjižnice (vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI)
  • Energetska održivost seoskih gospodarstava u Međimurju : stručni studij "Održivi razvoj", Međimursko Veleučilište u Čakovcu
    Golenja, Ivona
    Ruralna domaćinstva u Međimurju pronalaze nova rješenja energetske održivosti pa se kao pojedinci ili poslodavci prilagođavaju novoj EU legislativi, posebno Agendi 21- Deklaraciji i Akcijskom ... programu za opće prihvaćene principe razvoja društva 21. stoljeća i povećane brige o okolišu. Cilj provedenog studentskog istraživanja je primjena (implementacija) obnovljivih izvora energije sa svrhom oporabe sekundarnih organskih sirovina iz vlastitih nacionalnih resursa. Analiziraju se razlozi za i protiv bioplinskih postrojenja na četiri lokacije međimurskih seoskih gospodarstva s farmama svinja i goveda na području Međimurja. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, otvorile su se nove mogućnosti financiranja projekata iz fondova za ruralni razvoj. Njihov cilj je razvoj seoskih gospodarstava, ruralne infrastrukture i primjena novih tehnologija na farmama radi poboljšanja njihove produktivnosti i učinkovitosti. Veliki pomak trebao bi se dogoditi na području energetske održivosti ruralnih gospodarstava, gdje bi se primjenom tehnologija održivih izvora energije, povećala ekonomska isplativost gospodarstava i smanjio pritisak na okoliš. Kao najveći potencijal ističu se bioplinska postrojenja koja uz energetski doprinos, doprinose sanitarnim uvjetima na farmama. Kao ulaznu sirovinu koriste otpadni materijal s farme i pretvaraju ga u toplinsku i električnu energiju. Ostatak sirovine može se koristiti kao gnojivo na poljoprivrednim površinama. Postiže se iskorištenost materijala od skoro 100%. Razgovorima s vlasnicima farmi utvrđeni su uvjeti za izgradnju bioplinskih postrojenja na njihovim farmama, stajališta vlasnika o izradi projekta, mogućim načinima financiranja iz fondova i ostalim ograničavajućim faktorima koji utječu na izvedbe projekata obnovljivih izvora energije. Stajališta vlasnika od projektima su vrlo različita i ovisna su o prethodnim iskustvima sa sličnim projektima, njihovom starošću i otvorenošću prema novim tehnologijama. Razgovaralo se i o stanju tržišta, isplativosti bavljenja uzgojem životinja te o njegovom velikom utjecaju na količinu ulaganja u farme, a samim time i utjecaju na otvorenosti prema novim projektima. Mišljenja vlasnika o trenutnom političkom stanju u državi i radu vlasti također mijenjaju mišljenja o primjeni projekata i poticajima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i fondova Europske Unije.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Čakovec : [S. Tkalčec], 2016
    Jezik - hrvaški
    COBISS.SI-ID - 92056065

Nobena knjižnica v sistemu COBISS.SI nima izvoda tega gradiva (gre za elektronski vir ali pa poleg tiskane verzije obstaja tudi elektronska).
loading ...
loading ...
loading ...