Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Ekonomsko-poslovna fakulteta, Maribor (EPF)
POSLOVALNI ČAS/ IZPOSOJA NA DOM: Ponedeljek, Sreda, Petek 8.30 - 14.00. Torek, Četrtek 8.30 - 17.00. ČITALNICA: Ponedeljek, Torek, Sreda, Četrtek 8.30 - 17.00, Petek 8.30 - 14.00. Poletni poslovalni čas (julij-avgust) / Knjižnica in čitalnica: torek in četrtek 9.00 - 14.00.
  • Yugoslav semicommand economy and it's conversion into a market economy
    Kračun, Davorin
    Jugoslovanski sistem se je razvijal v posebnih političnih okoliščinah, ki so v Evropi nastopile po 2. sv. vojni. Opredelimo ga lahko kot polkomandni ekonomski sistem, kjer ima trg omejeno vlogo le na ... produkcijo dobrin. Kapital je bil predmet državne distribucije, faktorske cene pa rezultat političnih odločitev. Ekonomska analiza takšnega mehanizma (AS-AD pristop) razkriva zakonito slabšo učinkovitost v primerjavi s tradicionalnim tržnim sistemom, ceteris paribus. Prehod v tržno gospodarstvo je povezan z globoko krizo, povezano s padcem proizvodnje in zaposlenosti, saj takšno gospodarstvo nima razvitih osnovnih institucij, ki bi omogočale normalno gospodarsko aktivnost v tržnih pogojih.
    Vrsta gradiva - raziskovalno poročilo
    Založništvo in izdelava - Maribor : The Faculty for Economics and Business Administration, Institute for Economic Diagnosis and Prognosis, 1991
    Jezik - angleški
    COBISS.SI-ID - 306460