Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Klasična glasba v filmih Stanleyja Kubricka : analiza Kubrickove uporabe klasične glasbe in njen vpliv na pomen, razumevanje ter dojemanje filma : magistrsko delo
    Biščak, Anja Pia
    Magistrsko delo se osredotoča na pregled uporabe klasične glasbe v filmih režiserja Stanleyja Kubricka s poudarkom na tistih delih, ki večinoma, če ne v celoti, uporabljajo tovrstno glasbo: Odiseja ... 2001, Peklenska pomaranča, Barry Lyndon, Izžarevanje in Široko zaprte oči. Uvodni del je posvečen opredelitvi izbrane teme, njeni postavitvi v kontekst Kubrickovega filmskega ustvarjanja ter pregledu metod in obstoječe literature. Prvi del obravnave obsega kratko zgodovino uporabe filmske glasbe in opis najpomembnejših in najpogostejših funkcij, ki jih ta prinaša v film, poleg tega pa se posveča razliki med vplivom filmske in obstoječe glasbe na gledalca ter Kubrickovemu odnosu do te problematike. V drugem delu obravnave najprej nastopi strnjen pregled Kubrickove filmske ustvarjalnosti, pri katerem je v ospredje postavljeno prav vprašanje uporabe glasbe, ter njegov prehod od uporabe filmske glasbe do uporabe najprej obstoječe, kasneje pa klasične glasbe ter možnim razlogom za to odločitev. Temu sledi kronološki pregled izbranih filmov z analizo v njih uporabljene klasične glasbe ter prenosom zunajglasbenih pomenov in idej uporabljenih klasičnih del v filmsko zgodbo. Zadnji del obravnave je posvečen vprašanju semantike sodobne klasične glasbe oziroma razlogom za uporabo te glasbe v filmskih prizorih nezemeljskega, tehnološkega ali grozljivega s prikazom družbeno-kulturnega in fiziološkega pogleda na to problematiko.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. P. Biščak], 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 15099395

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Muzikologija
 SKL-MagB BIŠČAK A. P. Klasična glasba
OHK - Muzikologija
 SKL-MagB BIŠČAK A. P. Klasična glasba
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...