Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Razstavljanje knjižnega gradiva v Narodni galeriji Ljubljana in knjižnici Frančiškanskega samostana Kamnik : diplomsko delo
    Mitov, Irina
    Razstavljanje pisne kulturne dediščine je zahteven proces. Sodelujoči, predvsem avtor razstave, konservator in oblikovalec, morajo k svojim nalogam pristopati z odgovornostjo in znanjem. Posebno ... pozornost zahteva razstavljanje knjige, saj njena kompleksnost, raznolikost in tridimenzionalnost zahtevajo drugačne pristope. Izbrati je potrebno fizično stabilno gradivo in, če je potrebno, poskrbeti tudi za varen transport na kraj razstavljanja. V razstavnem prostoru je potrebno zagotoviti primerne mikroklimatske pogoje, namestiti ustrezno osvetljavo in poskrbeti za varnost gradiva in prostora. Knjige se razstavijo v prostornih in trdnih vitrinah, iz kemično stabilnih materialov. Lahko se razstavijo v zaprtem ali odprtem položaju, pri slednjem je potrebno poskrbeti tudi za prilagojena naslonila in kot odprtosti knjige. Zagotoviti je treba pravilno in varno razstavljanje, dane pride do poškodb. V času od 21. novembra 2006 do 18. januarja 2007 so v Narodni galeriji v Ljubljani na ogled postavili dragocene rokopise in knjige iz Žičke kartuzije. Od leta 1992 pa je v Kamniku, v knjižnici Frančiškanskega samostana, postavljena razstava inkunabul. Opravljena je bila analiza razstavnega procesa na obeh primerih, z namenom, da bi ugotovili, v kolikšni meri so upoštevana določila, ki jih za razstavljanje navajajo predpisi in priporočila. Ugotovitve, na podlagi vprašalnika in osebnega ogleda, so pokazale na bistvene razlike v strokovnosti in tipu razstav. V Narodni galeriji so poskrbeli tako za varen prikaz kot tudi za vsebinski in estetski vidik razstavljanja občutljivega gradiva, medtem ko so v samostanski knjižnici upoštevali le slednja dva. Potrebno je ukrepati takoj in pri tem upoštevati podane predloge za izboljšanje stanja, če ne želijo, da se dragocene in občutljive inkunabule ne poškodujejo še bolj.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [I. Mitov], 2007
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 35038050

Rezervirajte gradivo na želenem mestu prevzema.

Mesto prevzema Status gradiva Rezervacija
OHK-Bibliotekarstvo
prosto - na dom, čas izposoje: 7 dni
Aškerčeva paketnik
Paketnik
prosto - na dom, čas izposoje: 7 dni
Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda
OHK - Bibliotekarstvo
 DIP 0000000025 MITOV I. Razstavljanje
OHK - Bibliotekarstvo
 DIP 025 MITOV I. Razstavljanje
prosto - na dom, čas izposoje: 7 dni
OHK - Bibliotekarstvo
 SKL-Dipl 0000000025 MITOV I. Razstavljanje
OHK - Bibliotekarstvo
 SKL-Dipl 025 MITOV I. Razstavljanje
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...