Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Motivacija srednješolcev za razvijanje socialnih veščin v okviru neformalnega izobraževanja [Elektronski vir] : diplomsko delo
    Draginc, Aleša
    V diplomski nalogi je najprej predstavljeno obdobje mladostništva, ki je specifično razvojno obdobje, v katerem posameznik postaja odrasla oseba, zato je pridobivanje določenih veščin (tudi ... socialnih) pomemben del uspešne socialne integracije. V procesih formalnega izobraževanja mladostniki pridobivajo znanja in odkrivajo interese ter poklicne tejle. Za uspešen prehod v svet odraslih so poleg tega potrebne tudi nekatere socialne veščine, ki jih posameznik v obdobju mladostništva najpogosteje razvija v okviru doma, vrstnikov in šole. Tudi v okviru neformalnega izobraževanja potekajo organizirani načini učenja in razvijanja socialnih veščin. To so treningi socialnih veščin, ki lahko potekajo v obliki enkratnih ali večkratnih delavnic ali taborov. Mladostnikom nudijo priložnost, da preko pogovorov z vrstniki in izvajalci, izkušenjskega učenja ter samorefleksije skušajo najti odgovore na različna vprašanja in dileme, ki jih težijo. Raziskano je bilo, koliko dijakov in dijakinj novomeške regije, ki obiskujejo 4. letnik, se je že udeležilo treninga socialnih veščin (TSV) v obliki delavnic ali tabora, kaj mladostnike motivira, da se udeležijo neformalnega izobraževanja na temo socialnih veščin, in kakšne so lahko pri tem ovire. Ugotovitve kažejo, da večina dijakov ne pozna izraza socialne veščine in se še nikoli ni udeležila tovrstnega treninga. Kot glavni razlog navajajo, da za obstoj treninga socialnih veščin niso vedeli. Pri odločanju glede morebitne udeležbe so jim najpomembnejši motivi pridobivanje novih izkušenj, zabava, druženje in izboljšanje samopodobe. Dijaki, ki so se že udeležili treninga socialnih veščin, ocenjujejo, da so najpomembnejši motivi za udeležbo razvijanje določenih spretnosti (npr. kako se znajti med vrstniki, kako uspešno reševati probleme in konflikte, delovanje v skupini itd.), spoznavanje novih ljudi, zabava ter druženje. Večina dijakov, ki se še nikoli ni udeležila teh delavnic ali tabora, je odgovorila, da bi se treninga socialnih veščin udeležila, če bi imela možnost.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. Draginc], 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 62539618

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP DRAGINC A. Motivacija
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP DRAGINC A. Motivacija
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...