Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Učenje starejših moških v ruralni skupnosti - občini Gorišnica in Sveti Andraž v Slovenskih goricah [Elektronski vir] : diplomsko delo
    Šegula, Sabina, 1990-
    Današnja družba se vedno bolj stara. Starejši, stari 60 let ali več, predstavljajo približno desetino vsega prebivalstva na svetu, danes niso več potisnjeni na rob družbe, ampak aktivno sodelujejo na ... mnogih področjih, tudi na področju izobraževanja in učenja. V izobraževanje starejših se po večini vključujejo starejše ženske, ki so ekonomsko preskrbljene, bolj izobražene in živijo v urbanem okolju, v mestih. Cilj diplomske naloge je bil raziskati, kakšno vlogo imajo društva v ruralnem okolju pri izobraževanju, učenju in druženju starejših moških. Pri raziskovanju sem uporabila kvantitativni in kvalitativni pristop. Preučila sem, katera društva obstajajo v občini Gorišnica in občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Izmed tistih društev, kjer je bila več kot polovica moških članov in kjer so bili člani tudi starejši moški, stari 60 let ali več, sem izbrala dve: v Gorišnici - Šahovsko društvo Gorišnica in v Svetem Andražu v Slovenskih goricah - Vinogradniško sadjarsko društvo Vitomarci. Opravila sem šest delno strukturiranih intervjujev - intervjuvala sem oba predsednika društev, da sem dobila boljši vpogled v delovanje društva. V vsakem društvu aktivnega člana, moškega, starega 60 let ali več in še v vsaki občini občana, v društvu nedejavnega starejšega moškega, starega 60 let ali več. Ugotovila sem, da samo v občini Gorišnica obstaja društvo, v katerem je več kot polovica članov starejših moških, medtem ko v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah takega društva ni. Za vsa društva v občini Gorišnica in Sveti Andraž v Slovenskih goricah velja, da ne organizirajo izobraževalnih dejavnosti, se pa v vseh društvih dogaja priložnostno učenje. Članstvo starejšim moškim v izbranih društvih prinaša možnost, da ostanejo aktivni v lokalni skupnosti, se družijo, si izmenjujejo izkušnje ter nadaljujejo tradicijo v občini. Delno strukturirani intervjuji z nedejavnimi starejšimi moškimi so pokazali, da ti moški pogrešajo druženje z vrstniki in programe, ki bi se bolj približali starejšim moškim. Ugotovila sem, da bo v prihodnosti potrebno načrtovati programe, kateri bodo bolj upoštevali potrebe starejših moških.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [S. Šegula], 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 62574434

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP ŠEGULA S. Učenje
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP ŠEGULA S. Učenje
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...