Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Homoseksualnost in religija [Elektronski vir] : analiza krščanskega, islamskega in judovskega odnosa do koncepta neheteroseksualnosti : diplomsko delo
    Raičević, Katarina, 1984-
    Diplomsko delo obravnava odnos treh največjih monoteističnih religij na svetu do neheteroseksualnosti (zlasti do homoseksualnosti). Krščanstvo, s poudarkom na katolištvu, islam in judovstvo v večini ... pogledov sovpadajo pri interpretaciji neheteroseksualne matrice in se pri tem sklicujejo na svete tekste. Pri slednjih izstopa zgodba o Sodomi, ki po prepričanju tradicionalnih pogledov vseh treh religij, govori o mestu, ki ga je bog kaznoval zaradi sodomije in z njo povezanih homoseksualnih odnosov. V diplomskem delu zoperstavimo tem prepričanjem nasprotujoče interpretacije nekaterih teoretikov. Med njimi izpostavljamo Boswella, Cromptona in Greenberga, ki na podlagi dolgoletnih raziskav zaključujejo, da bog Sodome ni kaznoval zaradi homoseksualnih dejanj, temveč zaradi greha negostoljubnosti. Zgodba naj bi homoseksualni aspekt dobila kasneje, s prevodi v druge jezike. Poleg analize interpretacij homoseksualnosti v okviru omenjenih religij, v diplomskem delu analiziramo tudi različne podporne skupine, kjer nekatere skladno s tradicionalnimi pogledi obljubljajo spreobrnitev iz homoseksualnosti v heteroseksualnost, druge pa v skladu z modernejšimi interpretacijami razumejo težave homoseksualnih vernikov in jim pri tem nudijo vso podporo. Analiziramo tudi informacije, ki jih dobivajo mlajši verniki glede vprašanja homoseksualnosti in njene grešnosti. Pri tem nam kot vir služijo zlasti podatki, pridobljeni iz intervjujev s predstavniki vsake obravnavane verske skupnosti v Sloveniji. Poleg ločene analize krščanskega, islamskega in judovskega odnosa do koncepta neheteroseksualnosti, diplomsko delo zaključimo s primerjavo odnosa, ki ga gojijo navedene religije do homoseksualnosti in homoseksualnih vernikov.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [K. Raičević], 2010
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 71373410

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP RAIČEVIĆ K. Homoseksualnost
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP RAIČEVIĆ K. Homoseksualnost
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...