Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Institut informacijskih znanosti, Maribor (IZUM)
Gradivo si lahko izposodijo na dom samo sodelavci IZUM-a. Drugim obiskovalcem je omogočen dostop do gradiva v čitalnici, članom drugih knjižnic pa tudi po medknjižnični izposoji. Knjižnica je odprta vsak delavnik med 8. in 16. uro.
  • Vrednotenje normativne baze podatkov CONOR.SI s stališča visokošolskih katalogizatorjev [Elektronski vir] = Evaluation of the CONOR.SI authority file from cataloguers' point of view in academic libraries
    Zupančič, Urška, bibliotekarka, 1996- ; Petek, Marija, 1956-
    Normativna kontrola predstavlja pomemben del katalogizacije. Normativna baza podatkov CONOR.SI vključuje normativne zapise za osebna imena in imena korporacij, ki se pojavljajo kot avtorji v ... bibliografskih zapisih, in omogoča med drugim identifikacijo avtorjev. Namen raziskave je bil ugotoviti mnenja visokošolskih katalogizatorjev o uporabnosti te zbirke pri njihovem delu, kakšne prednosti in pomanjkljivosti ima ter kako poteka kreiranje normativnih zapisov za korporacije. Raziskava je bila izvedena v obliki spletne ankete in intervjujev, sodelovalo je 73 katalogizatorjev iz visokošolskih knjižnic. Rezultati kažejo, da je večina anketirancev zadovoljna z bazo podatkov. Njeni največji prednosti sta hitrejši postopek katalogizacije in enostavnejše določanje normativnih točk dostopa. Najpogostejše težave predstavljajo netočni in pomanjkljivi podatki o avtorju, veliko število soimenjakov, podvojeni zapisi, napake v zapisih, ki nastanejo zaradi površnosti katalogizatorjev, ter nerazumljiva katalogizacijska pravila. Pri kreiranju zapisov si pomagajo z drugimi zapisi, s priročnikom ZNAČKA, s spletom in z zapiski iz tečajev NUK in IZUM. Ugotovitve med drugim omogočajo vpogled v delo z normativno bazo, predvsem v kreiranje zapisov za imena korporacij. Raziskava lahko služi kot izhodišče za izboljšave in nadaljnje raziskave.
    Vir: Organizacija znanja [Elektronski vir] : OZ. - ISSN 1580-9803 (Letn. 29, št. 1/2, št. prispevka 2429004, 23. jul. 2024, 20 str.)
    Vrsta gradiva - e-članek ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2024
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 202542851