Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Ugodni in škodljivi učinki hormonskega nadomestnega zdravljenja : klinična uporabnost = Assessing benefits and harms of hormone replacement therapy : clinical applications
    Nelson, Heidi D.
    Po ocenah približno tretjina žensk po menopavzi v Združenih državah prejema hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ) zaradi zdravljenja simptomov menopavze in preprečevanja kroničnih bolezni. Zaradi ... razširjenosti uporabe se je pojavljalo vse več dokazov o potencialnih škodljivih učinkih hormonskega nadomestnega zdravljenja, še posebej v zvezi z dolgoročnim zdravljenjem. Zdravniki in bolniki se pogosto znajdejo v težavah, ko poskušajo rezultate raziskav prenesti na individualne primere. V tem sestavku smo vnesli v shemo odločanja pri 4 kliničnih primerih najnovejše dokaze o ugodnih in škodljivih učinkih hormonskega nadomestnega zdravljenja. Pri takšnem odločanju so pomembne tako želje bolnice kot tudi znanstveni dokazi. Pozitivne in negativneučinke zdravljenja je potrebno po določenem obdobju ponovno pretehtati, da lahko upoštevamo nova spoznanja, ocenimo morebitne dejavnike tveganja in pridružene bolezni, ki se lahko na novo pojavijo, ter upoštevamo potrebe bolnic.
    Vir: JAMA : the journal of the American Medical Association. - ISSN 1318-1092 (Letn. 10, št. 6, dec. 2002, str. 421-424)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2002
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 16209113