Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Adamičev odnos do komunizma in Rusije
    Mrđenović, Milan
    V prispevku bom prikazal Adamičev odnos do enega izmed najbolj množičnih in organiziranih gibanj v zgodovini človeštva - komunizma. Čeprav je bil Adamič politično odprt človek in se ni rad enačil z ... nobeno ideologijo svojega časa, se njegove simpatije, ki jih je gojil do socialno revolucionarnih vprašanj, skoraj ne morejo skriti. Čeprav je zagovarjal ameriški sistem idealov o svobodi in demokraciji, saj je sam poosebljal zgodbo o uspešnem in uveljavljenjem priseljencu, ki si je s trudom in delom tlakoval pot do uspeha - v tem pogledu je bil pravi individualist - je bil kritičen do ameriške družbe, njenega načina življenja in asimilacije njenih priseljencev v anglosaško večino. S svojo kritiko je želel izboljšati položaj premnogih odrezanih in marginaliziranih družbenih, izseljenskih, rasnih in ekonomskih skupin v ameriški družbi. ZDA je dojemal kot svojo novo domovino, in čeprav njene identitete ni povsem sprejemal, ker jo je imel za nedokončano, je med obiskom v Jugoslaviji vseeno pozitivno zastopal njene dobre plati. Zakaj se je proti koncu življenja kljub temu znašel na seznamu nezaželenih "zagovornikov komunizma", ki so promovirali ideje prevzemanja oblasti in razredno zavest, ki jo je zavračal, bom odgovoril v pričujočem prispevku. Tudi Adamičevo zagretost do Rusije kot edine sile, ki bi lahko pomagala v stari domovini uresničiti narodnostne cilje Slovencev, je treba razumeti v luči takratnih emancipacijskih gibanj, ki so sprožila procese, ki se jim ni bilo mogoče izogniti. V vsakem pogledu je Adamič deloval v enem od najbolj prelomnih časov 20. stoletja, kar ga je tudi spremenilo v najbolj pomembnega slovenskega izseljenca prejšnjega stoletja.
    Vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn.] 70, št. 751/753, 2018, str. 105-137, 213-214)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2018
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 17219124

vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn.] 70, št. 751/753, 2018, str. 105-137, 213-214)

loading ...
loading ...
loading ...