Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Sociološki vidiki fenomena novega očetovstva : primer očetovstva in starševstva v lezbičnih družinah
    Švab, Alenka, 1970-
    Fenomen novega očetovstva se ne odvija zgolj v kontekstu moderne nuklearne - heteroseksualne - družine, temveč se, v kontekstu siceršnjih poznomodernih sprememb zasebnosti, razširja tudi na druge ... načine družinskega življenja. Naša teza je, da se bistvene inovacije v očetovskih identitetah, vlogah in praksah bolj kot v sami heteroseksualni nuklearni družini dogajajo izven "klasične" očetovske vloge, znane v modernosti. Prav družine, ki ne temeljijo na heteroseksualni organizaciji partnerstva, so tiste, ki najbolj radikalno redefinirajo moderno očetovstvo. V članku se osredotočamo na sociološko analizo različnih vidikov redefiniranja očetovstva in starševstva v lezbičnih družinah. Prav te oblike družinske organizacije skupaj z gejevskimi družinami veljajo za radikalni izziv heteroseksualnim normam glede starševskih vlog in identitet, saj podirajo tradicionalno razumevanje družine in heteroseksualnega monopola nad reprodukcijo. Sociološka analiza redefiniranja očetovstva zajema več vidikov fenomena očetovstva in očetovanja: proces in razlogi odločanja o ne/znanem očetu (biološke, socialne in kulturne podstati odločitev), oblikovanje starševanja v vsakdanjem življenju in vloga očeta, vprašanja v zvezi z vzgojo otrok v gejevskih in lezbičnih družinah ter aktualna razprava o perspektivah v raziskovanju gejevskega in lezbičnega starševstva.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 142-158)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2007
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 26124893

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 142-158)

loading ...
loading ...
loading ...