Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Fitokemijske, farmakološke in klinične raziskave izvlečka iz vej bele jelke (Abies alba)
    Kreft, Samo
    Zdravilne rastline običajno povezujemo s tradicionalno uporabo in izročilom preteklih generacij. Pa vendar so tudi zdravilne rastline lahko predmet poglobljenih raziskav. V raziskavah lahko ... dokumentiramo ljudsko uporabo in preverjamo, ali so ljudska dognanja pravilna in izkušnje objektivne. Lahko pa pri raziskavah zdravilnih rastlin tudi raziskujemo povsem nove vrste rastlin, nove načine priprave zdravil in nove namene njihove uporabe. Na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani že vrsto let raziskujemo izvlečke iz bele jelke (Abies alba). Bela jelka je edina vrsta jelke, ki raste pri nas in se je, sicer v zelo majhnem obsegu, uporabljala že v ljudski medicini. Večino naših raziskav je tako povsem izvirnih in z njimi odkrivamo nove biološke učinke te rastline.
    Vir: Proteus : ilustriran časopis za poljudno prirodoznanstvo. - ISSN 0033-1805 (Letn. 82, št. 8, apr. 2020, str. 339, 355-360)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 27389443

vir: Proteus : ilustriran časopis za poljudno prirodoznanstvo. - ISSN 0033-1805 (Letn. 82, št. 8, apr. 2020, str. 339, 355-360)

loading ...
loading ...
loading ...