Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Kalibracija koordinatnih merilnih naprav v laboratorijskih razmerah = Calibration of coordinate measuring devices in the laboratory conditions
    Ačko, Bojan, 1961-
    Prispevek obravnava problematiko sledljivosti meritev v trikoordinatni merilni tehniki. Prikazan je predlog nove metode za kalibracijo trikoordinatnih merilnih naprav, ki se od sedanjih metod ... razlikuje predvsem po boljši sledljivosti. Meritve, ki jih predvideva metoda, se izvajajo hkrati z laserskim interferometrom in končnimi merili - etaloni. Pomembno je da je za vsa uporabljena merila mogoče zagotoviti sledljivost na primarni etalon za dolžino. Postopek je povsem prirejen načelu delovanja koordinatne merilne naprave, omogoča pa tudi natančno analizo vplivov geometrijskih odstopkov naprave za merilni pogrešek. Preizkušena je v laboratoriju za tehnološke meritve, narejena pa je tudi primerjava z znanimi metodami na podlagi rezultatov preskusne kalibracije. Ugotovili smo, da je ponovljivost rezultata kalibracije boljša kakor pri podobni metodi, ki je izpeljana iz postopka za nadzor obdelovalnih sistemov.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-feb. 1998, str. 41-46)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1998
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 3558678

vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-feb. 1998, str. 41-46)

loading ...
loading ...
loading ...