Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Tekmujoči koncepti nacionalizma : dihotomije, banalni nacionalizem, diskurz nacionalizma, izumljene tradicije in zamišljene skupnosti
    Mandelc, Damjan
    Članek kritično obravnava nekatere izbrane vidike študij nacionalizma, pri čemer izpostavlja teme in vsebine, ki so pogosto spregledane oziroma v širšem raziskovanju tega fenomena ostanejo ob robu. ... Čeprav so na prvi pogled nekompatibilne, tovrstne teme v resnici predstavljajo srž diskusije, saj prispevajo k osvetljevanju tistih antagonizmov, v katere se je raziskovanje nacionalizma ujelo v preteklih desetletjih, ko so se na eni strani znašli vnaprejšnji kritiki, na drugi pa pristranski zagovorniki. V članku smo razgrnili poglede, ki nacionalizem obravnavajo kot zvrst diskurza, se opredelili do dihotomij, ki so ena prepoznavnejših lastnosti, po katerih različni avtorji razumevajo nacionalizem, predstavili tipizacije nacionalizma in se posvetili nekaterim ključnim konceptom izbranih teoretikov nacionalizma,kot so zamišljene skupnosti, izumljene tradicije in banalni nacionalizem.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 1, jan.-feb. 2011, str. 70-86, 301)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2011
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 44872802

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 48, št. 1, jan.-feb. 2011, str. 70-86, 301)

loading ...
loading ...
loading ...