Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Značilnosti kontinuirno ulitih kompozitov Al/SiC = Characteristics of D.C. cast Al/SiC MMCs
    Šuštaršič, Borivoj ...
    Kontinuirno in diskontinuirno ojačani kompoziti Al/SiC so sodobni mateariali katerih bodočnost je nesporna zaradi mnogih dobrih lastnosti, kot so: visoka trdota in trdnost, dobra odpornost proti ... obrabi, uporabnost pri povišanih temperaturah, velik medul elastičnosti in majhna gostota. Sedaj je njihova uporaba omejena predvsem na letalsko industrijo in vojaške tehnologije. Vendar pa so ti materiali že začeli prodirati tudi na druga, tržno zanimiva področja. Izdelava diskontinuirano ojačanih kompozitov Al/SiC je možna na več načinov: z vmešavanjem relativno grobih delcev ojačitvene faze (SiC) v raztaljeno talino Al-zlitine, z infiltracijo keramičnih preoblikovancev in s postopki metalurgije prahov (PM). Eden od najobetavnejših postopkov izdelave kompozitov Al/SiC je vmešavanje delcev SiC med kontinuiranim vertikalnim litjem blokov iz Al zlitin. Postopek se že uporablja na polindustrijskem nivoju, vendar pa je uporabnost litega kompozita v nadaljnem postopku predelave (bodisi litja ali vroče predelave) še precej neznana. Zato smo pri ameriškem podjetju Duralcan nabavili livarski kompozit z oznako F3S.20S, ki v kovinski osnovi (zlitini Al z 9% Si) vsebuje 20 vol. % delcev SiC. V prvi fazi našega razvojno raziskovalnega dela smo mikrostrukturo in mehansko karakterizirali kompozit, iz katerega bomo z litjem in toplim iztiskovanjem (ekstruzijo) izdelali preizkušance primernih oblik za nadaljne preiskave, ki nam bodo omogočile spoznati uporabnost in lastnosti te vrste kompozitov. V prispevku so predstavljene mikrostrukturne značilnosti, mehanske lastnosti in preoblikovalne trdnosti pri povišanih temperaaturah tega kontinuirno litega kompozita.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 32, št. 1/2, jan.-apr. 1998, str. 29-34)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1998
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 48298

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 32, št. 1/2, jan.-apr. 1998, str. 29-34)

loading ...
loading ...
loading ...