Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Politična ekonomija finančnih derivatov
    Furlan, Sašo
    Literatura o finančnih derivatih je še nedavno, med neoklasičnimi ekonomisti, zajemala skoraj izključno tehnične in ekonometrične študije upravljanja s tveganjem. Te študije so ponujale predvsem ... instrumentalno vednost o merjenju finančnega tveganja, valorizaciji različnih finančnih derivatov in o tehnikah njihovega trženja. Večina finančnih vlagateljev je te derivate slavila zaradi njihove prožnosti, ki daje korporacijam neskončne možnosti inovacij pri upravljanju tveganih investicijskih strategij. Med ekonomisti (post)keynesovske in marksistične usmeritve pa so bili finančni derivati večinoma obravnavani kot destruktivni in ezoterični finančni instrumenti, ki služijo zgolj špekulaciji. Kritične analize finančnih derivatov so se v večini primerov ustavile pri analogijah med trgovanjem z izvedenimi vrednostnimi papirji in igrami na srečo, skoraj nobena ni bila sposobna dati ustreznega teoretskega izhodišča, iz katerega bi bilo mogoče analizirati sistemske makroekonomske vzroke ter družbene in politične posledice čedalje večjega globalnega trga finančnih derivatov. V članku poskušamo pokazati, da finančni derivati niso zgolj špekulativni instrumenti in disfunkcionalnost v delovanju sodobnega kapitalizma, temveč so, nasprotno, inherentni njegovi dinamiki. Na osnovi analize, ki sta jo opravila Dick Bryan in Mike Rafferty, poskušamo pokazati, da trgi finančnih derivatov niso anomalija, temveč institucija, ki ima osrednjo vlogo v organizaciji sodobnega mednarodnega denarnega sistema in pri zaostrovanju antagonizma med delom in kapitalom. Prav tako finančni derivati niso zgolj instrumenti preusmerjanja kapitalskih sredstev iz sektorja produktivnih investicij v špekulativne naložbe, temveč so instrumenti, konstitutivni za reorganizacijo samega produkcijskega procesa.
    Vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn]. 65, št. 694/697, 2013, str. 70-96, 211-212)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2013
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 499967

vir: Borec : revija za zgodovino, literaturo in antropologijo. - ISSN 0006-7725 ([Letn]. 65, št. 694/697, 2013, str. 70-96, 211-212)

loading ...
loading ...
loading ...