Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Slovensko dohitevanje razvitih : kdaj in kako?
    Sicherl, Pavle ; Svetličič, Marjan
    Razvojno dohitevanje je odvisno od pravilne diagnoze stanja razvoja gospodarstva, notranjih naporov države in zunanjih pogojev. Zato članek najprej analizira možne scenarije razvoja sveta. ... Izpostavlja tri scenarije, od katerih je kratkoročno najverjetnejši scenarij voditelja rasti, najugodnejši pa bi bil scenarij premeščanja centrov rasti. Zaostanki Slovenije so večji, kot se misli, če jih, kot je pravilno, primerjamo z uspešnimi malimi članicami EU, ne pa s povprečji. Originalni izračuni časovne distance kažejo, da pri izvozu blaga po prebivalcu zaostajamo za nekaterimi malimi državami tudi do 33 let, malo manj pa pri izvozu tehnološko intenzivnih izdelkov. Optimistični scenariji, ki predvidevajo dohitevanje v 16 letih, se ne zdijo verjetni, saj predpostavljajo, da je stopnja rasti slovenskega gospodarstva za 2 % višja od povprečja EU 15. Čas dohitevanja bi se skrajšal, kolikor se izvedejo potrebne spremembe politike države v smeri pospeševanja ekonomije znanja (predpogoj za rast produktivnosti) in s tem učinkovitejše odzivnosti in fleksibilnosti, internacionalizacije (tudi v cilju preobrazbe in večje specializacije), inovativne sposobnosti in nenazadnje preseganja sedanje miselnosti in koordinacijskega in implementacijskega deficita.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 418-439)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 6517073

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 41, št. 1/2, jan.-apr. 2004, str. 418-439)

loading ...
loading ...
loading ...