Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
FDV, Osrednja družboslovna knjižnica J. Goričarja, Ljubljana (ODKLJ)
Knjižnica bo zaradi praznikov in kolektivnega dopusta zaprta 27. aprila in od 1. do 4. maja. Delovni čas: 8.00-20.00, sobota 8.00-14.00.
  Več ...
Predmetne oznake    Učbeniki     Zebra   Vodiči
  • Vključenost občanov in občank koroške regije v oblikovanje načrtov zaščite in reševanja na občinski ravni = The engagement of Koroška region’s citizens in the formulation of a municipality-level emergency management plan
    Čoderl, Nika ; Jelušič, Ljubica
    Občine so po zakonu zavezane k načrtovanju, urejanju, organiziranju in vodenju zaščite in reševanja na svojem ozemlju. Pri tem je najpomembnejša priprava načrtov zaščite in reševanja, ki pomenijo ... razčlenjeno zamisel izvaja-nja zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah. Nesreče pa le redko potekajo skladno s pričakova-nji, zato je vseskozi nujna tudi improvizacija. Članek analizira vključenost občanov in občank izbranih koroških regij v oblikovanje načrtov zaščite in reševanja na občinski ravni, kar nam omogoča vpogled v njihov odnos do omenjenih načrtov. Občani in občanke so v načrtovanje odzivov na nesreče vključeni v omejenem obsegu, večja pa je njihova vloga pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči. Za učinkovitejše izvajanje zaščite, reševanja in pomoči bi morali biti v njegovo načrtovanje bolje vključeni aktivni udeleženci – izvajalci nalog zaščite, reševanja in pomoči ter občinske uprave. Tako bi bilo mogoče zagotoviti dosledno poznavanje dejavnosti zaščite, reševanja in pomoči, kakovostnejši odziv na krizne situacije in ne nazadnje manj improvizacije, ko do take situacije pride.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2023
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 182853635