Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
FDV, Osrednja družboslovna knjižnica J. Goričarja, Ljubljana (ODKLJ)
Delovni čas v juliju in avgustu: 8.00-15.00, sreda 8.00-17.00, sobota zaprto.
  Več ...
Predmetne oznake    Učbeniki     Zebra   Vodiči
  • "We're out to make you smile". Emocionalno delo v storitvenih organizacijah
    Šadl, Zdenka
    Emocionalno delo je nova oblika dela, ki temelji na profesionalnem urejanju čustev v javni sferi zaposlitve. Značilna je predvsem za delovna mesta v storitvenih dejavnostih, ki vključujejo delo z ... ljudmi. Posebna različica emocionalnega dela so storitve z nasmehom, ki predstavljajo neločljiv del popolnega poslovanja s strankami. V zaostrenih pogojih sodobnih tržnih gospodarstev postaja nasmeh, t.j. prodaja čustev, eno temeljnih konkurenčnih pravil in strategij. Na delovnih mestih z visokim deležem emocionalnega dela prevladuje ženska delovna sila. Kljub družbeni koristnosti,je emocionalno delo pogosto nepriznano in podcenjeno. Pod določenimi pogoji ima negativne psihološke učinke, t.i. emocionalnim delavcem pa lahko prinaša tudi psihološke nagrade. V Sloveniji se povečuje delež zaposlenih, ki opravljajo storitvene poklice, kar odpira vprašanje emocionalnega dela tudi pri nas. Zaznati je mogoče vse večje prizadevanje storitvenih podjetij, pa tudi države, po zagotavljanju kakovostnih storitev z namenom povečevanja zadovoljstva odjemalcev storitev. Storitve z nasmehom so sestavni del (uspešnega) poslovanja podjetja McDonald's oz. McDonald's Slovenija in vodilne trgovske verige na slovenskem trgu, Mercatorja.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 39, št.1, januar/februar 2002, str. 49-80)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2002
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 21049693

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 39, št.1, januar/februar 2002, str. 49-80)

loading ...
loading ...
loading ...