Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
Pravna fakulteta, Ljubljana (PRFLJ)
POLETNI DELOVNI ČAS (julij in avgust 2024)
Knjižnica bo odprta od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.00.
Knjižnica bo izjemoma zaprta od 29. 7. do 2. 8. (en teden) in 16. 8. (dan med praznikom in vikendom).
  • Financiranje lokalne uprave v Črni gori
    Blečić, Miro
    Ali dobivajo lokalne skupnosti v spremenjenih globalnih razmerah, ko se spreminja suverenost nacionalnih držav, večji ali manjši pomen? To je aktualnovprašanje tudi v Črni gori. Z institucionalnimi ... rešitvami je lahko lokalni samoupravi dodeljena večja ali manjša avtonomija, vendar bo njena dejanska avtonomija zmeraj "omejena" sorazmerno z izvirnimi prihodki, ki so jina razpolago za opravljanje zadev in funkcij iz samostojnega delovnega področja, in ugotovljeno stopnjo svobode pri razpolaganju s temi prihodki. Dogaja se nasprotno. Kontinuirano zmanjševanje izvirnih prihodkov lokalne samouprave bi bilo razumljivo, če bi se v enaki meri zmanjševal obseg zadev njenega samostojnega delovanja. Vendar je kljub očitnemu reduciranju samostojnega delovanja ta pojav neprimerno manjši od stopnje zmanjševanja prihodkov. Z zmanjševanjem izvirnih proračunskih prihodkov lokalne uprave se bistveno zreducira njen učinek, s tem pa tudi pomen za lokalno prebivalstvo. Če pa gre za odobritev dopolnilnih sredstev (donacije, subvencije, egalizacijski fondi), se ugotavlja izpolnjevanje določenih pogojev, ki jih je predpisala centralna oblast ob sočasnem pridrževanju pravice nadzora nad porabo teh sredstev. Tako država reducira prihodke lokalne samouprave, širi svoje izvirne prihodke, preko dopolnilnih sredstev razširja svoj vpliv ter lokalne organe spreminja v izvajalce svojih lastnih ciljev in politike.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 37, št. 5, sept./oktober 2000, str. 951-965)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 20190045

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Let. 37, št. 5, sept./oktober 2000, str. 951-965)

loading ...
loading ...
loading ...