Akademska digitalna zbirka SLovenije - logo
TEOF, Teološka knjižnica Maribor (STK)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v septembru 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+).

Zato bo knjižnica med 12. in 17. septembrom 2024 fizično zaprta. Z 12. septembrom 2024 bosta prenehali delovati bazi TEOFLJ in STK ter se tako združili v skupno bazo TEOF.

Za uporabnike baze STK se bodo podatki prenesli v bazo TEOF, zato bo potrebno na začetku malce več pozornosti in dodatnih nastavitev v uporabniških profilih. Obvestila o dostopu se bodo pojavila v obliki e-sporočil, dodatna pomoč bo na voljo preko telefonov ali e-naslovu: knjižnica@teof.uni-lj.si oz. knjižnica-MB@teof.uni-lj.si.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Oživljanje zanimanja za religijo v Evropi
    Potočnik, Vinko
    Prispevek izhaja iz ugotovitve raziskovalcev, da religija in religioznost v Evropi kar nekaj časa nista bili predmet javnosti in javnega zanimanja. Na začetku 21. stoletja se stvari spreminjajo. ... Danes religija ponovno postaja predmet obravnave, diskusij, spotik, vojn in miru. Avtorji ugotavljajo, da celo v družbah, ki jim naj ne bi bilo mar za vernost in se označujejo za sekularne, religija še vedno vzbuja pozornost, zanimanje, naklonjenost, nezaupanje ali zavračanje. Takšno prebujeno zanimanje za religioznost je za marsikoga presenetljivo. Zanimanje za religijo in religioznost v Evropi je mogoče opazovati in presojati z raznih vidikov in na različnih ravneh. Gre za zanimanje za vero s strani verskih skupnosti kot takih (tako vernikov kot teologov) in s strani posameznih znanstvenih disciplin, to je humanističnih in družboslovnih ved. Predstavljeno je zanimanje za religijo in za religioznost v Evropi (povezano z zanimanjem za vrednote in medverskim dialogom, pojavi različnih verskih fundamentalizmov in religioznega nasilja), posebej v srednji in vzhodni Evropi. Pozornost velja tudi razmeramv Sloveniji.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2009
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 9240067