SVE biblioteke (uzajamna bibliografsko-kataloška baza podataka COBIB.BH)
  • Fra Ilija Starčević i Bosanskohercegovačko školstvo : povodom 190. obljetnice osnivanja prve pučke škole u Bosni i Hercegovini (Tolisa, 1823.-2013.)
    Nedić, Mato
    U radu se promatra uloga fra Ilije Starčevića, osnivača prve pučke škole u Bosni i Hercegovini (Tolisa, 1823.), u razvoju bosanskohercegovačkoga školstva. Propituju se povijesni podatci te se nastoji ... pronaći potvrda tvrdnji da je škola koju je Starčević u Tolisi otvorio zaista bila prva pučka škola u BiH. Također se nastoji razriješiti određene prijepore vezane uz godinu nastanka ove škole te pojasniti pojam škole, napose pučke škole. Rad donosi i preglednu kronologiju života fra Ilije Starčevića, kao opis vanjskogai unutarnjega izgleda prve pučke škole koju je otvorio Starčević. Također se ukazuje na njegova, ali i nastojanja drugih franjevaca koji su djelovali u prvoj polovini 19. stoljeća da se školstvo u tadašnjoj Bosni ukorijeni i institucionalizira.
    Izvor: Suvremena pitanja : časopis za prosvjetu i kulturu. - ISSN 1840-1252 (God. 8, br. 16, studeni 2013, str. 137-148)
    Vrsta građe - članak, sastavni dio ; odrasli, ozbiljna (nije lijepa knjiž.)
    Godina - 2013
    Jezik - hrvatski
    COBISS.BH-ID - 513441734