NUK - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Domače branje v gimnaziji v luči Izhodišč za prenovo učnih načrtov v osnovni šoli in gimnaziji (2022) : magistrsko delo
    Volk, Tinkara
    V magistrskem delu sem se ukvarjala z domačim branjem pri pouku književnosti, natančneje z domačim branjem v srednješolskem izobraževalnem programu gimnazija. Ob prenovi učnih načrtov za osnovno šolo ... in gimnazijo, ki poteka od šolskega leta 2023/24, sem gimnazijsko domače branje obravnavala z vidika izhodišč za prenovo le-teh, s poudarkom na dveh skupnih ciljih, in sicer podjetnosti ter zdravju in dobrobiti. Predstavila sem tako Izhodišča za prenovo učni načrtov v osnovni šoli in gimnaziji (2022), ki služijo kot podlaga za drugi dokument, ki sem ga predstavila – Skupni cilji in njihovo umeščanje v učne načrte in kataloge znanj iz leta 2023. Z obravnavo etapnega domačega branja (Krakar Vogel 2020) sem skupne cilje povezala na podlagi problemsko-ustvarjalnega pouka književnosti (Žbogar 2013). Ugotavljala sem tudi, kako je domače branje trenutno zastavljeno v slovenskem učnem načrtu za gimnazijo (2018) in ga primerjala s tujimi učnimi načrti za pouk književnosti na sekundarni stopnji vzgoje in izobraževanja, in sicer hrvaškim (2019), italijanskim (2010) in avstrijskim (2023) učnim načrtom. V nadaljevanju magistrskega dela je po Alenki Žbogar (2014, 2021) predstavljena tipologija šolskega literarnega branja, ki se deli na doživljajsko, (meta)kognitivno-kritično in ustvarjalno branje. Teoretična dognanja so sprotno povezana s prakso – na podlagi prispevkov, ki so jih objavili učitelji in so se izkazali kot kakovostno zasnovana obravnava domačega branja ali pouka književnosti na višjem nivoju. Magistrsko delo zaključim s predlogom obravnave domačega branja v gimnaziji, in sicer antiutopičnega romana kanadske avtorice Margaret Atwood – Deklina zgodba. V predlogu uporabim metodo etapnega branja (Krakar Vogel 2020), metodo problemsko-ustvarjalnega pouka (Žbogar 2013), individualno in izbirno zasnovano ocenjevanje znanja ter opozarjam na vse tri vrste literarnega šolskega branja (Žbogar 2014, 2021), s katerimi se večkrat srečamo med obravnavo.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [T. Volk], 2024
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 201976835

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Slovenistika in slavistika
 SKL-MagB 0000000393 VOLK T. Domače
OHK - Slovenistika in slavistika
 SKL-MagB 393 VOLK T. Domače
available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...