NUK - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Zgodovina afroameriškega feminističnega boja in iskanja glasu skozi perspektivo romana Nekaj vijoličastega (Alice Walker) = History of the African-American feminist struggle and their search of their own voice through the perspective of the novel The color purple by Alice Walker : diplomsko delo
    Zupančič, Nina, 28.12.1989-
    Ženska je v zahodnoevropskem svetu pripadala moškemu, vedno je bila videna kot njegovo Drugo, saj je bil ženski spol tretiran kot manjvreden ter manj sposoben od moškega. Zgodovina afroameriških ... žensk je zgodovina boja: borile so se na javnem področju, če so želele doseči volilno pravico, pravico do izobrazbe ter lastnega imetja, borile so se na literarnem področju, kjer so bili njihovi teksti videni kot drugorazredni in kot nekaj, v čemer lahko uživajo le ženske, medtem pa so vojno bojevale tudi doma, med štirimi stenami, ujete v patriarhalnem sistemu, ki jim je preprečeval živeti življenje po lastni izbiri. Najdaljšo pot do temeljnih človekovih pravic in boljšega položaja na socialni lestvici so morale prehoditi Afroameričanke. Bile so namreč zatirane s strani dominantne belske kulture ter s strani patriarhalnega sistema, ki so se ga posluževali tudi moški lastne rase. Na začetku pričujočega diplomskega dela je prikazana kratka zgodovina afroameriškega feminizma ter literature Afroameričank, v drugem delu pa je analizirano literarno delo pisateljice Alice Walker z naslovom Nekaj vijoličastega, ki je v času svojega izzida s preobratom spolnih vlog ter s svojim modelom moderne ženske ponujal žarek upanja v boljšo prihodnost zatiranih Afroameričank. Roman namreč osupljivo prikaže razvoj podložne protagonistke v hrabro in neodvisno žensko, ki je dosegla samoaktualizacijo. Pri tem avtorica subtilno predstavi svojo estetiko "womanism", ki napoveduje moderno žensko, ki bo prevetrila svet ter v njem postala zmagovalka.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [N. Zupančič], 2014
    Language - slovenian, english
    COBISS.SI-ID - 55845986

Reserve material at the desired pickup location.

Pickup location Material status Reservation
OHK-Primerjalna književnost in literarna teorija
available - outside loan, loan period: 7 days
Aškerčeva paketnik
Parcel box
available - outside loan, loan period: 7 days
Call number – location, accession no. ... Copy status
OHK - Primerj. knjiž. in lit. teor.
 Dipl 0000000789/SK ZUPANČIČ N. Zgodovina
OHK - Primerj. knjiž. in lit. teor.
 Dipl 789/SK ZUPANČIČ N. Zgodovina
available - outside loan, loan period: 7 days
OHK - Germanistika
 SKL-DiplA ZUPANČIČ N. Zgodovina
OHK - Germanistika
 SKL-DiplA ZUPANČIČ N. Zgodovina
available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...