NUK - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Primerjava politike na področju dostopnosti predšolske vzgoje in varstva v Ruski federaciji in izbranih OECD državah [Elektronski vir] : diplomsko delo
    Lazički, Staša
    V diplomskem delu predstavljamo politiko na področju predšolske vzgoje in varstva v Ruski federaciji, s poudarkom na zagotavljanju dostopnosti. Za osvetlitev problematike primerjamo posamezna ... področja dostopnosti z izbranimi območji, ki so v našem primeru: Slovenija, Švedska, flamska skupnost v Belgiji in Združene države Amerike. Vse izbrane primerjalne enote so del Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, saj nas zanima, ali se tudi v Ruski federaciji kažejo vplivi politike, kakršno zagovarja omenjena organizacija, čeprav sama ni članica te organizacije. Poskušamo torej ugotoviti, kako se Ruska federacija spoprijema s problematiko dostopnosti predšolske vzgoje in varstva ter potrditi, da tudi področje predšolske vzgoje in varstva ni imuno procesom globalizacije. Z analizo zakonov in drugih pomembnih dokumentov s področja predšolske vzgoje in varstva smo ugotovili, da se Ruska federacija pri krojenju lastne politike predšolske vzgoje in varstva opira na ugotovitve globalnih instanc, med njimi OECD in EU. Primerjava z izbranimi državami nam je pokazala, da nacionalnih politik na področju predšolske vzgoje in varstva ne oblikujejo več popolnoma samostojno države, temveč pri tem upoštevajo smernice in priporočila nadnacionalnih instanc. Izbranim državam, z izjemo ZDA, je tako skupno stremenje k zagotavljanju splošne dostopnosti storitev predšolske vzgoje in varstva, kar je tudi eden izmed ciljev politike OECD. Čeprav se v Ruski federaciji zaenkrat posvečajo predvsem drugi starostni skupini, je opaziti premike tudi na področju zagotavljanja dostopnih storitev za najmlajše. Podobne trende je mogoče opaziti na vseh preučevanih področjih dostopnosti: zagotavljanju in razpoložljivosti mest, dostopnosti za prvo in drugo starostno skupino, cenovni in geografski dostopnosti,, fleksibilnosti storitev glede urnikov ter dostopnosti za otroke s posebnimi potrebami in otroke iz prikrajšanih okolij.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [S. Lazički], 2016
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 61027170

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP LAZIČKI S. Primerjava
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP LAZIČKI S. Primerjava
loan not possible
loading ...
loading ...
loading ...