NUK - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • L'univers incertain de Georges Perec et de Patrick Modiano = Negotovi svet Georgesa Pereca in Patricka Modianoja : magistrsko delo
    Hočevar, Brigita, 1989-
    Georges Perec in Patrick Modiano spadata med najbolj znane francoske pisatelje literature holokavsta. Med avtorjema židovskih korenin je sicer generacijski prepad, vendar pa to ne pomeni, da sta si ... tako zelo različna. Oba sta zaznamovana s travmatičnim otroštvom ter občutkom osamljenosti. Perec, kot preživeli otrok, išče svoje korenine, Modiano, rojen po vojni, pa mora najprej razumeti skrivnostno preteklost svojega očeta; šele potem bo namreč lahko začel z iskanjem svoje identitete. Z analizo izbranih del bom pokazala, da je za oba avtorja neposredno pričanje o vojni in življenju v okupirani Franciji nemogoče, zato jima pri temu pomagajo spomini drugih preživelih žrtev. Preko protagonistov v svoji literarnih delih iščeta svojo identiteto. Obiskujeta kraje, zbirata fotografije in ostale dokumente. Po pozornem branju romana Rue des Boutiques Obscures nam je takoj jasno, da Modiano v zgodbo vpleta življenje svoji staršev. To nam potrdi branje avtobiografije Un Pedigree. Georges Perec pa v kompleksnem delu W ou le souvenir d'enfance prepleta avtobiografijo z izmišljeno zgodbo o življenju na otoku W, ki je plod njegove otroške domišljije. Bralec je šokiran, ko postane jasno, da je otok W prispodoba koncentracijskega taborišča. Modiano in Perec sta vsak na svoj način nekje vmes med romanopiscem in zgodovinarjem. Želita biti iskrena in prenesti na papir karseda natančne informacije. Kljub temu pa jima je še veliko nedostopnega, zato je edini način, da se izrazita, fikcija. In ravno to mešanje fikcije in dejstev zaznamuje njun celotni literarni opus.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [B. Hočevar], 2016
    Language - french
    COBISS.SI-ID - 62068066

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Romanski jeziki in knjiž.
 MagB FRA/14
OHK - Romanski jeziki in knjiž.
 MagB FRA/14
available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...