NUK - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Grad "Pogled-Anschau" : odmevi Wolframovega Parzivala v novejših interpretacijah Gralovih legend na slovenskem Štajerskem
    Ciglenečki, Jan, 1980-
    V pričujočem prispevku želimo opozoriti na nekatera vprašanja, ki zadevajo rodbinsko in krajevno oznako Anschouwe, s katero bavarski pesnik Wolfram von Eschenbach, avtor srednjeveške pesnitve ... Parzival, opisuje Parzivalove sorodnike po moški liniji. Čeprav večino interpretov Anschouwe povezuje s francosko rodbino Anžujcev, pa ta povezava še zdaleč ni tako samoumevna, kot se zdi na prvi pogled. Iz 9. knjige omenjene pesnitve je namreč razvidno, da pesnik Parzivalove prednike, viteze Anschouwe, povezuje s historično dobro znanimi kraji na področju južne Štajerske. V 19. in 20. stol. so se pojavile različne interpretacije imena Anschouwe, med katerimi je še posebno zanimiva razlaga, ki jo je podal graški antropozof Viktor Stracke (1903%1991). Slednji je ime rodbine Anschouwe interpretiral v "ezoteričnem" ključu in ga razumel kot duhovni "pogled", tj. "uvid", kar po antropozofski razlagi označuje srednjeveška nemška beseda anschouwen. Stracke je na osnovi imena Wolframoc Anschouwe povezal z gradom Pogled v občini Slovenske Konjice, od koder bi po njegovem utegnil izvirati Parzivalov stari oče.
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2016
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 62528610