NUK - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Pogled dijakov na možnosti participacije v šoli [Elektronski vir] : primer Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper : diplomsko delo
    Kramžar, Barbara, pedagoginja, 1978-
    Za dijake (in ostale mlade) je participacija zelo pomembna za zgodnje vzpostavljanje aktivnega in odgovornega državljanstva. Po eni strani so vzvodi, ki so jim na voljo, formalni, konvencionalni, ... tudi zakonsko opredeljeni (vendar ne vedno delujoči), po drugi strani pa ne moremo mimo nekonvencionalnih, manj formalnih (tudi elektronskih) oblik participacije, ki so jim dijaki zelo naklonjeni. V tem smislu je potrebno iskati načine vključevanja in participacije mladih oz. dijakov, ki so jim blizu in skozi katere lahko izražajo svoja mnenja, želje, dajejo pobude, saj je velikega pomena, da so slišani, njihovo mnenje pa relevantno. Le na ta način lahko odrasli, v našem primeru (poleg staršev) predvsem profesorji, spodbujajo participacijo in rast mladih in dijakov v aktivne državljane z lastnim mnenjem, ki šteje. Mladi in dijaki namreč želijo biti slišani in obveščeni o zadevah, ki se jih tičejo, kar smo pokazali tudi skozi empirični del diplomskega dela. V diplomskem delu tako obravnavamo participacijo mladih oz. dijakov znotraj obstoječih okvirov, norm, pravil in participacije, ki jo spodbujajo šole. V teoretičnem delu smo zato predstavili poglavja o opredelitvi participacije; o demokratični družbi in vlogi šole ter participacije v njej; o formalnih okvirih participacije v šoli; o stopnjah participacije; o prednostih in omejitvah participacije v šoli; o primerih dobrih praks participacije mladih; ter o predstavitvi Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper, ki smo jo izbrali tudi za študijski primer in za izpeljavo empiričnega dela naloge, kjer smo preko metode fokus skupin predstavili poglede dijakov omenjene gimnazije na participacijo dijakov v šoli. Pri participaciji ni nepomembno niti sodelovanje srednjih šol ali gimnazij s civilnodružbenimi in nevladnimi iniciativami oziroma organizacijami, saj te temeljijo na participaciji njihovega članstva ali sodelavcev, kar je razvidno tudi iz opisa izbrane gimnazije in njihovega projektnega sodelovanja.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [B. Kramžar], 2016
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 63417442

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP KRAMŽAR B. Pogled
OHK - Pedagogika in andragogika
 DIP KRAMŽAR B. Pogled
loan not possible
loading ...
loading ...
loading ...