NUK - logo
Faculty of Sport, Lj. (FSPLJ)
  • Učinki stanja zanosa (flow) v košarki = The impac to flow state in basketball
    Kovač, Eva, 1986- ; Tušak, Matej
    Stanje zanosa je mentalno stanje, pri katerem je oseba popolnoma vpletena v to, kar počne, je maksimalno osredotočena na določeno aktivnost in v dejavnosti tudi zelo uspešna. Oseba doživlja ... navdušenje nad nalogo, v nalogi uživa tako zelo, da se pojavi celo občutek akcije brez napora, spremenjenega doživljanja časa in močnega zoženja koncentracije. Stanje zanosa ali flow je vrsta intrizične motivacije in predstavlja posamezniku optimalno stanje pripravljenosti. V raziskavah vodilnega avtorja na področju zanosa Csikszentmihalyiva so ugotovili, da posamezniki najpogosteje poročajo o občutkih zanosa v športnem udejstvovanju. Zato je zanos pomemben psihološki fenomen, ki ga prenašamo na področje psihologije športa. V stanju zanosa je športnik sposoben premakniti meje svojih sposobnosti in preseči samega sebe, kar se posledično kaže v dobrem rezultatu. Ravno iz tega razloga želimo pri športnikih manipulirati in izzivati občutke zanosa na tekmah. V članku je opisano, kako poskušamo s pomočjo hipnoze in vizualizacije vplivati na pogostost pojavljanja občutkov zanosa pri športnikih. Podan je tudi natančen opis, kako skušamo izzivati stanje zanosa pri košarkarjih in razvijati samo igro na tekmah.
    Source: Šport : revija za teoretična in praktična vprašanja športa. - ISSN 0353-7455 (Letn. 59 [i. e. 60], št. 1/2, 2012, str. 62-66)
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2012
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 4255153

source: Šport : revija za teoretična in praktična vprašanja športa. - ISSN 0353-7455 (Letn. 59 [i. e. 60], št. 1/2, 2012, str. 62-66)

loading ...
loading ...
loading ...