NUK - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Hipertrofična kardiomiopatija = Hypertrophic cardiomyopathy : a systematic review
    Maron, Barry J.
    Izhodišče: V zadnjih 40 letih se je nabralo ogromno, včasih tudi nasprotujoče si literature, o hipertrofični kardiomiopatiji (HKM), genetski bolezni srca, posledici različnih mutacij genov, ki ... kodirajo sarkomerične proteine, in za katero je značilen zelo raznovrsten klinični spekter. Cilj: Razjasniti in zbrati relevantne klinične podatke ter čimprej izdelati koncept za obravnavo HKM. Viri podatkov: Sistematska analiza ustrezne literature o HKM, ki smo jo pridobili preko zbirke MEDLINE (1966-2000), iz bibliografij in sodelovanja medraziskovalci. Izbira študij in podatkov: Z različnimi informacijami, s poudarkom na prospektivnih, kontroliranih in z dokazi podprtih študijah smo izdelali natančen, objektiven in sodoben opis HKM. Viri podatkov: Sistematska analiza ustrezne literature o HKM, ki smo jo pridobili preko zbirke MEDLINE (1966-2000), iz bibliografij in sodelovanja med raziskovalci. Izbira študij inpodatkov: Z različnimi informacijami, s poudarkom na prospektivnih, kontroliranih in z dokazi podprtih študijah smo izdelali natančen, objektiven in sodoben opis HKM. Sinteza podatkov: Hipertrofična kardiomiopatija je relativno pogosta genetska bolezen srca (1:500 v splošni populaciji), ki je glede na mutacije, ki jo povzročajo, potek, prognozo in načine zdravljenja zelo raznolika. HKM je poznana predvsem kot najpogostejši vzrok za nenadno smrt pri mladih (vključno s športniki). Klinično se diagnoza postavi z dvodimenzionalno ehokardiografijo s sicer nepojasnjeno zadebelitvijo stene levega ventrikla brez dilatacije votline. Letna umrljivost, ki je posledica HKM, je okrog 1 %. Večina bolnikov je zaradi bolezni lažje prizadetih ali neprizadetih in imajo normalno pričakovano življenjsko dobo. Višja umrljivost in obolevnost v nekaterih podskupinah je posledica zapletov, kot so nenadna smrt, progresivno srčno popuščanje in atrijska fibrilacija s trombembolijo. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
    Source: JAMA : the journal of the American Medical Association. - ISSN 1318-1092 (Letn. 10, št. 5, okt. 2002, str. 305-318)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2002
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 15580889

source: JAMA : the journal of the American Medical Association. - ISSN 1318-1092 (Letn. 10, št. 5, okt. 2002, str. 305-318)

loading ...
loading ...
loading ...