NUK - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Emocionalna opora v omrežjih srednje in starejše generacije v časovni perspektivi
    Šadl, Zdenka ; Hlebec, Valentina
    V sodobnih pogojih ekonomske in kulturne negotovosti in ranljivosti postanejo družinske in sorodstvene vezi pomemben vir emocionalnega povezovanja in opore. V članku s kvantitativnimi in ... kvalitativnimi podatki ugotavljamo, kakšno vlogo igrajo družina, sorodstvo in prijatelji ter drugi člani omrežij v emocionalni opori srednje in starejše generacije ter kakšne spremembe se kažejo v času oz. dveh opazovanih letih (1987 in 2005). Rezultati analize kažejo, da je pomen družine in sorodstva v zagotavljanju čustvene opore pri obeh generacijah močno prisoten v obeh točkah opazovanja. Ugotovili pa smo tudi, da je opora znotraj družine oz. sorodstva še vedno spolno določena. Intervjuvanke so poročale, da dajejo več opore moškim, kot pa jo prejemajo od njih, manjšo čustveno vpletenost moških pa so pripisale pomanjkanju sposobnosti in znanja - dejavnikom onkraj osebne izbire. Prav tako se je pokazalo, da se močno identificirajo s svojo tradicionalno terapevtsko vlogo, s čimer ohranjajo spolno asimetrijo v emocionalni opori. Po drugi strani ugotavljamo, da ženske preko te vloge izvajajo oblast na mikroravni družinskega življenja kot področju, kjer se preko mehanizmov nadzorovanja in normalizacije nadzoruje in "disciplinira" vedenje družinskih članov.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 226-253)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2007
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 26128221

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 1/2, jan.-apr. 2007, str. 226-253)

loading ...
loading ...
loading ...