NUK - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Storitve v mednarodnih ekonomskih odnosih - od izolacije k integraciji
    Stare, Metka, 1956- ; Udovič, Boštjan, 1980-
    Čeprav so storitve v mednarodnih ekonomskih odnosih navzoče že dalj časa, pa so načini in razsežnosti njihove internacionalizacije predmet znanstvenega preučevanja šele po letu 1980. Prispevek ... analizira položaj storitev in njihov pomen v mednarodnih ekonomskih odnosih od začetkov njihovega sistematičnega preučevanja v zadnji četrtini 20. stoletja in ugotavlja, kateri dejavniki so pospeševali razmah storitvenega sektorja in tudi kako so ti pripomogli k večji integraciji storitev v mednarodne odnose. Ocenjujemo, da so bili predvsem vključitev storitev v svetovni trgovinski sistem (Svetovna trgovinska organizacija) in vzpostavitev sporazuma o trgovini s storitvami (GATS) ter hiter napredek informacijsko-komunikacijskih tehnologij najpomembnejši motorji internacionalizacije storitev. Ob tem so se v mednarodnih transakcijah s storitvami pojavili tudi novi akterji. Kljub temu "pospešku" storitve še vedno ostajajo podcenjene in nezadostno proučevane v mednarodnih ekonomskih odnosih, tudi zaradi netransparentnosti in večrazsežnosti načinov njihovega vključevanja v mednarodno menjavo. Članek se konča z ugotovitvijo, da je za boljše razumevanje in vrednotenje storitev v mednarodnih ekonomskih odnosih različnih akterjev, ki so vanjo vključeni, potrebno boljše poznavanje razsežnosti mednarodne menjave storitev, njenih učinkov na nacionalna gospodarstva in na mednarodne ekonomske odnose.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 6, nov.-dec. 2007, str. 922-938)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2007
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 27012957

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 44, št. 6, nov.-dec. 2007, str. 922-938)

loading ...
loading ...
loading ...