NUK - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Država in (nove) religije v Sloveniji : Cerkev svete preproščine in njen kontekst
    Lesjak, Gregor, 1965-2022
    Skupina religiologov je v začetku leta 2004 ustanovila svojo versko skupnost, Cerkev svete preproščine, in njeno delovanje prijavila državi, da bi preučila in nemara odpravila nekatere zaplete v ... postopku registracije verske skupnosti. Razmeroma enostaven, praktično naravnan projekt je v slabih petih letih prerasel v študijo primera "slovenske religijske tranzicije" in zrcalne podobe širšega procesa krepitve vloge večinskih cerkva v novih demokratičnih državah. K eksperimentu in pričujočemu poročilu je največ prispevala država. Cerkev svete preproščine je postala prva slovenska verska skupnost, ki je država ni hotela registrirati, čeprav za to ni imela nobenega opravičljivega razloga. Država je v primeru Cerkve svete preproščine prvič v Sloveniji javno podvomila tudi o religijski naravi katerekoli verske skupnosti, čeprav za to ni imela potrebnih pooblastil. Končni rezultat študije predstavlja urejena zaloga novega znanja, ki ni majhna, vendar le-to v praktičnem oziru ni spodbudno: pravna država nastajajoči verski skupnosti ni zagotovila orodja, s katerim bi se lahko učinkovito zoperstavila samovolji oziroma nestrokovnosti državnega organa.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 45, št. 5, sep.-okt. 2008, str. 499-516)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2008
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 28019549

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 45, št. 5, sep.-okt. 2008, str. 499-516)

loading ...
loading ...
loading ...