NUK - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Analiza neodločenih volivcev in vprašanje volilne udeležbe na primeru lokalnih volitev v Ljubljani
    Jakačić, Mojca ; Kurdija, Slavko
    Namen članka je osvetliti problematiko neodločenih volivcev kot heterogene skupine volilnega telesa z vidika dejavnikov volilnega vedenja in volilne udeležbe. Na podlagi teoretskih izhodišč volilnega ... vedenja iz uvodnega dela so v osrednjem delu članka predstavljeni rezultati raziskave med neodločenimi volivci lokalnih volitev 2010 v Mestni občini Ljubljana. Rezultati kažejo, da lahko neodločene volivce razvrstimo v štiri značilne skupine: "površne taktike", "informirane kritike", "negotove skeptike" in "razočarane pasivneže". Volilna udeležba je zanesljivejša pri prvih dveh skupinah, negotova pri tretji skupini, zadnja skupina pa se nagiba k volilni abstinenci. Ugotovitve tudi kažejo, da neodločenim volivcem ni vseeno za izide volitev. Razloge za vse večjo volilno abstinenco gre v prvi vrsti iskati v vse nižjem zaupanju v politične mehanizme odločanja in politične akterje, zaradi česar dobršen del volilnega telesa ne vidi smisla v glasovanju na volitvah.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 5, sep.-okt. 2017, str. 765-785, 911)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2017
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 35261021

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 5, sep.-okt. 2017, str. 765-785, 911)

loading ...
loading ...
loading ...