NUK - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Priporočila za zdravljenje z infuzijami imunoglobulinov po porodu = Recommendations for treatment with intravenous immunoglobulins after delivery
    Žitnik, Lidija
    Multipla skleroza je imunsko pogojena demielinizacijska bolezen osrednjega živčnega sistema. Dve tretjini bolnic predstavljajo ženske v rodnem obdobju. Najvišja pojavnost bolezni je okrog 30. leta ... starosti. Pri približno 10 % bolnic pride do postavitve diagnoze med nosečnostjo. Simptomi multiple skleroze se med nosečnostjo, zlasti v tretjem trimesečju, stabilizirajo ali celo nekoliko izboljšajo. Po porodu se tveganje za zagon poveča. Skoraj 30 % bolnic ima zagon v prvih treh mesecih po porodu, približno 50 % pa v prvih šestih mesecih po porodu. Večje tveganje za zagon imajo bolnice z večjim številom zagonov v letu pred zanositvijo, zagonom med samo nosečnostjo in bolnice z višjo stopnjo prizadetosti po razširjeni lestvici stopnje prizadetosti. Nosečnost ne vpliva na dolgoročni potek bolezni. Zdravljenje z infuzijami imunoglobulinov po porodu zmanjša število zagonov in bolnicam omogoča dojenje.
    Source: Srečanje z multiplo sklerozo = Face multiple sclerosis : [zbornik prispevkov] (Letn. 50, suppl. 6, nov. 2011, str. 33-37)
    Type of material - conference contribution ; adult, serious
    Publish date - 2011
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 4220479